Duminica 22 Decembrie

Picnicul și căldura, combinația perfectă pentru toxiinfecția alimentară! La ce trebuie să fim atenți în minivacanţa de 1 Mai


Când încep să crească temperaturile, riscul ca alimentele să se altereze creşte. Indiferent dacă le cumpăraţi din piaţă sau din magazin ar fi bine să respectaţi câteva reguli „de aur” pentru evitarea îmbolnăvirilor, toxiinfecţiile alimentare fiind pe primul loc în topul afecţiunilor de vară.

Discuția despre toxiinfecțiile alimentare va fi de acum și va dura tot sezonul cald. Trebuie să atenți unde mâncăm atunci când vine vorba despre restaurante, iar dacă facem picnic trebuie să avem în vedere modul în care transportăm și depozităm carnea, să nu stea ore bun în căldură. Dacă vom fi prudenți, riscul de a face toxiinfecție va fi mic", a declarat medicul Adrian Marinescu în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Ca și simptome, atunci când vine vorba despre toxiinfecțiile alimentare vom observa că ne confruntăm cu: greață, vărsături, scaune diareice, stare generală proastă.

Dacă este o persoană în vârstă sau un copil mic există riscul să se deshidrateze în câteva ore. De regulă, dacă în 48 de ore lucrurile nu s-au rezolvat putem apela la medicul de familie, nu neapărat camera de gardă”, a mai adăugat medicul.

Uite cum eviţi toxiinfecţiile alimentare pe căldură!

Cumpără din magazine sigure

Cumpăraţi produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru că veţi avea garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă.

Pune imediat mâncarea la rece

Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală trebuie se fie puse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle se ţin  la o temperatură între 0˚C+4˚C şi, separat, în funcţie de produs, pentru a se evita contaminarea încrucişată. Carnea congelată se păstrează bine la o temperatură cât mai scăzută, respectiv -18˚C, temperatură la care ar trebui să fie setat congelatorul.  Evită să depozitezi ouăle pe uşa frigiderului, deoarece sunt expuse temperaturii ridicate care pătrunde ori de câte ori deschizi uşa aparatului frigorific.

Evită contaminarea încrucişată

Ambalaţi separat alimentele care urmează să fie depozitate în frigider şi urmăriţi termenul de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

Nu recongela mâncarea

Dacă aţi decongelat un produs, nu îl mai congelaţi din nou, ci consumaţi-l cât mai curând. 

Dacă aţi observat că un produs s-a alterat, îndepărtaţi-l urgent pentru că poate fi o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.

Spală fructele şi legumele

Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma. Spală şi pepenele înainte de a-l tăia.

Comentarii Facebook