Prin ce calvar au trecut doi tineri infectaţi cu variola maimuţei: „Nu am avut niciodată astfel de dureri. Nu mai puteam să dorm sau să mănânc”
Variola maimuței, al cărei număr de cazuri s-a triplat în două săptămâni în Europa, îngrijorează Organizația Mondială a Sănătății, care cere „acțiuni urgente”. Nicolas Prata, un tânăr de 24 de ani din Lyon, și Corentin Hennert, un parizian de 27 de ani, au luat virusul la sfârșitul lunii iunie. Cei doi tineri francezi au povestit într-un interviu pentru BFMTV prin ce calvar au trecut.
„La spital, când mi-au spus că s-ar putea să fi luat variola maimuței, nu am crezut”. Până miercurea trecută, Nicolas Prata era convins că are doar angină severă. Înainte de diagnostic, tânărul de 24 de ani din Lyon abia știa ce este variola maimuței. „Auzisem vag de asta la televizor, dar se vorbea de un caz pe ici colo, nu m-a îngrijorat deloc”, mărturisește Prata pentru BFMTV.
Cu toate acestea, o creștere neobișnuită a cazurilor de variola maimuței a fost sesizată din luna mai în afara țărilor din Africa Centrală și de Vest, unde virusul circulă de obicei. Peste 3.000 de cazuri au fost identificate în Europa și pe continentul american, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a cerut „acțiuni urgente” în fața triplării cazurilor pe bătrânul continent.
Pe 30 iunie, în Franța erau 498 de cazuri confirmate
„Nu există tratament, mi s-a spus”
Deși suferea de dureri severe în gât și avea febră, nici medicii, nici Nicolas Prata nu au făcut imediat legătura cu variola maimuței. A fost bănuită o simplă angină, astfel că primul tratament prescris a fost de antibiotic. „La început nu m-a îngrijorat prea mult, pentru că au fost simptome pe care le dezvolt destul de des din cauza aerului condiționat”, explică tânărul din Lyon.
„Nu mai puteam să dorm sau să mănânc”
Dureri de corp, febră, oboseală... Când, pe 21 iunie, au apărut primele simptome ale variolei maimuței, Corentin Hennebert a crezut, inițial, că este Covid, dar testul s-a dovedit negativ. Nu a durat mult până când tânărul parizian s-a trezit cu leziuni extrem de dureroase la nivelul organelor genitale. „Şi coşuri pe întreg corpul care, practic, nu se vindecă. La început am crezut că o să treacă”, mărturiseşte tânărul, autor și regizor de teatru. Simptomele, despre care spune că seamănă cu hemoroizii, au fost „foarte dureroase și nu se ameliorează”.
„Mi s-a părut anormal și m-am dus repede la spital pentru că aveam dureri cumplite. Nu mai puteam dormi. Erau nopți nedormite. Nu mai puteam mânca, evitam să mănânc pentru că aveam dureri foarte mari când mergeam la baie”.
Trei zile mai târziu, după câteva probe prelevate în camera de urgență, Corentin Hennebert află că într-adevăr a contractat variola maimuței, așa cum se temeau medicii. „Am fost foarte surprins, pentru că erau doar câteva cazuri la acea vreme în Franța”, spune tânărul, care crede că s-a infectat cu cinci zile înainte de primele simptome, în timpul unui „contact apropiat cu o persoană, la o petrecere”.
Variola maimuței, o lipsă flagrantă de prevenire și informare
Tânărul, care nu-și ascunde îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de cazuri, regretă lipsa de informare și prevenire a autorităților publice în jurul acestui virus. „Chiar și atunci când mi s-a spus că am variola maimuței, nu aveam prea multe informații despre ce avea să se întâmple. Practic, doctorul mi-a spus ce să fac și foarte curând după ce am închis telefonul, am rămas singur acasă. Apoi Public Health France m-a sunat pentru a-mi investiga simptomele și lista contacților, pentru a mă avertiza că trebuie vaccinați. Dar, nici până astăzi, niciunul dintre ei nu a fost sunat” de autoritățile sanitare.
După ce a postat pe Twitter un mesaj detaliat despre experiența sa cu virusul, Corentin Hennebert spune că „a fost contactat de o mulțime de oameni” confuzi şi speriaţi, care i-au cerut sfaturi sau informații despre boală.
0 Comentarii