Duminica 22 Decembrie

Produsele „BIO” care ne pot îmbolnăvi: Mai mulţi clujeni au cumpărat mâncarea deja stricată. De ce nu pot face plângere


Românii au început să caute din ce în ce mai mult produse BIO, ceea ce este bine, însă problema este de unde le cumpără. Mulți au cumpărat produse de la tarabele neomologate din piețe, sau de la vânzători ambulanți care vând la marginea drumului și s-au ales cu produse care erau deja expirate sau care se aflau la sfârșitul termenului de valabilitate. 

Zeci de persoane din Cluj-Napoca s-au plâns pe rețelele de socializare că s-au ales cu produse expirate după ce și-au procurat alimentele, care la suprafață arătau bine, de la tarabele neomologate din piețele din municipiu. Problema devine și mai mare în momentul în care aceștia își doresc să-i tragă la răspundere pe cei de l care au cumpărat produse trecute de termen, dar nu au cum, de ce? Pentru că nu au primit non fiscal de la aceștia.

Riscuri mari pentru sănătate

Potrivit medicilor, dacă am consuma produse deja stricate la data achiziţiei din zone neautorizate, în cel mai grav caz am putea ajunge la spital cu toxiinfecţie alimentară sau cu probleme de care sufeream deja, dar mult agravate. Cele mai periculoase în această perioadă sunt lactatele, brânzeturile şi laptele de vacă - asta dacă nu sunt cumpărate din surse autorizate şi sunt ţinute la temperaturi necorespunzătoare. Aceste produse trebuie ţinute tot timpul la rece, din momentul în care pleacă din fermă şi până ajung în casele oamenilor. Medicii recomandă să le transportăm la frigider în cel mai scurt timp posibil.

Riscurile produselor de „la colțul străzii”

Dacă le cumpărăm de la colţul străzii, de la "producători locali", se întâmplă ca produsele să fie gata alterate pentru că deja au fost ţinute sub soarele amiezii, în aer liber.

Mai mulțu clujeni s-au plâns pe rețelele de socializare și au rămas doar cu o frustrare publicată pe Facebook. În momentul în care au cumpărat aceste produse care sunt neautorizate, de la oamenii de pe stradă, nu au unde să depună plângere. Nu au pe cine să dea în judecată și nici să demonstreze că au cumpărat produsele de la aceștia în lipsa unui bon fiscal care să ateste acest lucru. 

Pot, în schimb, să semnaleze situaţiile la Direcţiile Sanitar-Veterinare pentru a se face controale suplimentare şi a evita astfel riscurile. Sunt periculoase şi produsele din carne, dar şi ouăle, care trebuie cumpărate doar din magazine autorizate. De asemenea, trebuie verificat termenul de valabilitate, iar în cazul laptelui e recomandat să îl mai fierbem o dată înainte de consum.


Comentarii Facebook