Profesorul de sănătate publică, Răzvan Cherecheș: Ar trebui scurtate orele la școală! Cursurile vor trece în online din octombrie


Profesorul de sănătate publică de la UBB Cluj, Răzvan Cherecheș, a vorbit despre efectul UNTOLD, după terminarea festivalului, și când se vor închide școlile. 

Pragul acesta de 6 la mie a fost stabilit fără niciun fel de fundament științific. Nu este niciun fel de studiu care să demonstreze că de la 6 la mie se întâmplă ceva. În alte țări, pragul de panică este de 1 la mie, iar la noi este 6 la mie, pentru că ministerul a realizat că vom ajunge relativ repede acolo și că deja eram peste 1 la mie. 

Școlile funcționează ca un accelerator al transmiterii intracomunitare. E ca și cum în comunitate mergi cu viteza întâi, iar când ai ajuns în școală mergi cu viteza a cincea, instant. Copiii sunt mult mai apropiați, petrec mai mult timp în spații închise, prost ventilate, și inevitabil vor accelera transmiterea în comunitate. 

Proiecțiile pe care le-am văzut spuneau că mergem al 6 la mie înainte de 1 octombrie, deci după primele două săptămâni de școală”, a spus profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș. 

În prima săptămână din octombrie școlile se vor închide

În Cluj, noi suntem ca și o persoană care este la cură de slăbire și o zi întreagă nu mănâncă nimic dulce și seara zice ”Mi-a mers bine și acum mănânc patru eclere!”. Cam așa suntem noi. Avem 40% vaccinare, dar ar trebui să ajungem la 50 - 60%. Ar trebui să depășim 70% pentru a simți diferența. Degeaba avem rată bună de vaccinare, dacă am avut UNTOLD. Imaginile cu grupurile mari de oameni, strigând le-am văzut cu toții. Acela este coșmarul oricui lucrează în boli infecțioase sau epidemiologie. Dacă a existat o persoană infectată s-a transmis.

Este adevărat că accesul la UNTOLD s-a făcut doar pentru persoane vaccinate sau testate, dar aici sunt câteva elemente. Există și teste fals negative, mai rare, dar există. Aceiași organizatori și-au asumat că vor impune purtarea măștii și au eșuat. Nu am motive să nu cred că nu putea eșua și pe partea de control la intrare. 

Mai mult, știm că persoanele vaccinate au probabilitate mică de infecție, dar se pot infecta. Chiar dacă aceste persoane au simptome reduse, tot pot transmite, pentru că tulpina Delta are o încărcătură virală de 1000 de ori mai mare decât tulpina precedentă.

Am auzit anii trecuți de familiile în care unii s-au infectat, iar alții nu. Cu toții s-au întrebat cum e posibil? Păi e posibil din cauza faptului că există o protecție diferită de la o persoană la alta. Ei bine, acum la Delta nu mai există această posibilitate. S-a infectat o persoană, toată familia face infecția. Avem documentate familii vaccinate, dar toți au făcut boala, chiar dacă într-o formă moderată. 

Untold -ul a fost un booster pentru transmiterea intracomunitară. Când începe școala nu vom fi protejați, pentru că numai 40% suntem vaccinați. Toți participanții trebuiau să fie monitorizați după 4 zile de UNTOLD.

Mă aștept ca în Cluj să avem o creștere accentuată. Cu cât este mai multă populație se va transmite mai repede. La tulpina Delta, o persoană care este expusă virusului sub un minut se poate infecta. Aici vom avea probleme la cursurile școlare.

Ar fi trebuit să fie redusă durata orelor, să fie de 30 de minute, cu pauze mai lungi, cu geamuri deschise în permanență, până la o anumită temperatură și cu sisteme de ventilație în clase.

În prima săptămână din octombrie se va trece la online în tot orașul”, a mai spus Chercheș, la o emisiune online moderată de consilierul local, Alexandra Oană.

Comentarii Facebook