Duminica 22 Decembrie

Radioterapia stereotactică, decontată în premieră în România: Tratamentul costisitor va fi gratuit de acum înainte pentru pacienții oncologici!


Serviciile de radioterapie stereotactică, o metodă eficientă în tratarea cancerului, vor fi decontate de către statul român. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat recent că această formă de tratament va fi gratuită de acum înainte pentru pacienții oncologici din România. 

Alte norme care devin disponibile în noul Contract Cadru sunt: investigațiile de screening pentru cinci tipuri de cancer, testările genetice pentru șapte tipuri de cancer, dezvoltarea serviciilor paliative și acordarea de consiliere psihologică pentru bolnavi și rudele lor.

Medisprof, un spital oncologic privat, a obţinut în instanţă decontarea radioterapiei stereotactice în România. 

Ministerul Sănătății deconta radioterapia stereotactică în alte țări din UE, dar nu și în România 

Prețul unei ședințe de radioterapie stereotactică variază între 3.000 și 5.000 EUR. Până acum, pacienții oncologici care necesitau un astfel de tratament erau forțați să suporte costurile pe cont propriu dacă se tratau în România. Alternativa ar fi fost să se trateze într-una dintre celelalte țări membre UE, unde tratamentul este decontat. Mulți pacienți nu își permit însă costurile unui tratament în străinătate, decontarea fiind efectuată ulterior plății.

Dosarul 298/33/2021 a fost demarat în 22.04.2021 și a fost soluționat definitiv în 06.07.2022. În data de 27.07.2023, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care deblochează finanțarea radioterapiei stereotactice. În completarea pachetului de norme, vin și: 

  • 5 programe de screening pentru cancerul de col uterin, mamar, colorectar, bronhopulmonar și de prostată 
  • 7 testări genetice pentru terapiile țintite 
  • dezvoltarea serviciilor paliative pentru bolnavi 
  • acordarea serviciilor psihologice pentru pacienți și rude 
  • dezvoltarea Registrului Național de Cancer 

Radioterapia stereotactică, o metodă eficientă în tratarea cancerului 

Radioterapia stereotactică mai e cunoscută și sub numele de „radiochirugie”, „stereotaxie” sau „SBRT”. Procedura presupune o doză mare de radiații menite să țintească și să distrugă tumora. Aceasta s-a dovedit a fi benefică în cazul adenopatiilor, metastazelor cerebrale, pulmonare, osoase și hepatice, și al tumorilor pulmonare, de prostată, pancreas și ficat. În Occident, eficacitatea radiochirurgiei e renumită deja, fiind utilizată în mai multe localizări tumorale, și fiind decontată de asiguratori de stat. 

Principalul avantaj ale acestui tip de radioterapie este capacitatea de a localiza mai precis tumora și de a proteja țesuturile sănătoase din jurul acesteia. Mai mult, stereotaxia scurtează perioada de tratament clasic de radioterapie – de la 20-30 de zile, la 1-5 ședințe – și reduce disconfortul fizic și emoțional al pacienților. 

Comentarii Facebook