România, printre țările din Europa cu cea mai mare rezistență la antibiotice. 25% dintre Români au luat, în 2022, un antibiotic decontat
Românii continuă să folosească antibiotice ca tratamente pentru multe afecțiuni, mai ales cele specifice sezonului rece.
Datele arată că România se află printre țările fruntașe la consumul antibiotice din Europa, clasându-se pe locul 3 la rezistența la antimicrobiene.
Mai mult, unii români aleg să urmeze astfel de tratamente fără a merge la medic, sau abuzează de acestea, considerând antibioticele o ,,soluție minune” folosită pentru a trata orice afecțiune.
”Sunt foarte mulți pacienți români care iau antibiotice de la vecini sau de la prieteni, fără a se informa dacă acel antibiotic ar fi potrivit. Acesta e un obicei păgubos. În ceea ce priveşte tratamentul infecţiilor respiratorii, acestea sunt virale, nu vor răspunde la tratament antibiotic, motiv pentru care tratamentul este cu antiinflamatorii, antitermice, antipiretice, vitamine”, a declarat pentru Codruț Sarafoleanu, secretar general al Societăţii Române de Rinologie, pentru TVR.
Numărul persoanelor care au consumat antibiotice anul trecut este extrem de ridicat. Vorbim de peste peste 4,2 milioane de români care au au avut reţetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic, informează președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu.
Numărul acestora crește atunci când luăm în calcul și persoanele care au primit tratament cu antibiotic în spitale sau cu reţetă simplă.
„Aveţi idee care este consumul de antibiotice pe reţete decontate şi prescrise pentru asiguraţi? (...) 4,2 milioane de români. (...) Unul din patru români care au consumat un antibiotic rambursat.
Mai sunt reţetele simple şi mai sunt cele din farmaciile cu circuit închis din spitale. Suplimentar, vorbim despre toate acele antibiotice existente, dar care nu fac parte dintr-un program de decontare”, a declarat Andrei Baciu.
0 Comentarii