Duminica 22 Decembrie

Șeful Clinicii de Pneumologie Cluj, spital COVID: Valul patru va ține 6 - 7 luni. Fenomenul Lombardia nu e departe!


Dr. Vasile Mureșan, șeful Clinicii de Pneumologie Cluj, a lansat un apel către clujeni să se vaccineze, pentru că 90 - 95% dintre cei internați în spital sunt nevaccinați. 

Acesta a mai spus că acum se lucrează din greu la creșterea capacității de primire a pacienților. ”Vrem să mărim numărul de paturi de la 46 la 56, iar la ATI de la 5 paturi la 8. E o presiune fantastică. E plină secția și de ATI și de COVID. Sunt în Cluj între 500 - 600 pe zi, din care 2 - 3 % ajung la ATI. Încă nu avem cazuri în care pacienții sunt puși să stea pe holuri, dar nu se știe ce va urma. Acum, fiecare spital din Cluj are obligație de a-și mări capacitatea. 

Problema este că nu vrea lumea să vină și să se angajeze. Avem 16 posturi de asistente, infirmiere, femei de serviciu pentru ATI și secția COVID, dar nimeni nu vine, deși este spor de 85%. Nu e vorba de bani”, a spus dr. Vasile Mureșan.

Acum la Cluj sunt 45 de pacienți internați pe secția de COVID și 5 pe ATI. ”Statistic, avem între 5 - 6% pacienți vaccinați, restul sunt toți nevaccinați. Nu înțeleg de ce am ajuns în această situație. Oare lumea nu are informațiile necesare pentru a se vaccina? Realitatea din spital este asta pe care v-am spus-o. 

Acest val va dura între 6 și 7 luni, așadar vor fi luni grele. Fenomenul Lombardia nu e departe. Ne așteptăm la o perioadă dificilă și ne rugăm să nu avem probleme cu personalul. În valul 3 am avut 70 de angajați bolnavi de COVID, adică 30%, și a fost o presiune mare. Nu vrem să repetăm acest lucru, pentru că și așa avem probleme cu personalul”, a mai spus Mureșan. Acesta a mai afirmat că nu își explică de ce România are un nivel atât de redus de persoane vaccinate, față de restul Europei, unde sunt 70% sau chiar 90% vaccinați. 

”Fenomenul Lombardia”, pomenit de medici din toată țară, face referire la începutul pandemiei, din martie 2020, când regiunea italiană Lombardia a fost lovită violent de primul val COVID. Atunci, mii de oameni au murit, nu erau locuri în spitale și pacienții erau tratați în ambulanțe, în fața spitalelor. Mulți dintre ei au și murit acolo. 

Dr. Marius Bărbat, de la Spitalul de Pneumologie din Cluj-Napoca, a fost în Italia, în acele zile, și a descris ce a văzut.

Experiențele trăite de un medic clujean specialist ATI, pe ”frontul” COVID din Italia și Slovacia. Când scăpăm de COVID? - INTERVIU

Comentarii Facebook