Vineri 22 Noiembrie

Simptome miocardită. Ce trebuie să știi despre factorii de risc și când trebuie să mergi la cardiolog


Miocardita este o afecțiune a inimii care reprezintă inflamația mușchiului cardiac (miocardul). Astfel, inima nu mai este irigată corespunzător cu sânge şi apar simptome precum puls cardiac accelerat sau neregulat, dureri în piept, oboseală sau dificultăţi de respiraţie. 

În cazuri severe, astfel de manifestări pot favoriza dezvoltarea cheagurilor de sânge, care pot cauza infarct sau accident vascular cerebral. În pofida opiniei populare, miocardita nu este o boală ce afectează doar persoanele în vârstă, miocardita este una dintre cauzele unei morți subite la tineri. De altfel, această afecțiune apare în special la persoanele tinere, ba chiar sănătoase și sportive, cel mai frecvent, cauza fiind o infecție virală.

Cine poate face miocardită

Cu părere de rău, miocardita este una dintre afecțiunile care poate afecta un pacient de orice vârstă, însă potrivit cercetătorilor această boală afectează mai mult pacienții tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. În cele mai multe cazuri, pacientul se vindecă și recuperarea este completă. În ciuda metodelor moderne de diagnostic, peste 50% din miocardite sunt considerate idiopatice (de cauză necunoscută), deși se suspectează cel mai adesea o cauză virală. 

Cauzele miocarditei și factori de risc

Cele mai frecvente cauze ale miocarditei sunt infecţiile virale sau bacteriene, inclusiv infecţia cu stafilococul auriu, şi existenţa unor boli autoimune, dar sunt şi alţi factori care pot creşte riscul instalării acestei afecţiuni. Deşi este considerată o afecţiune rară, miocardita este destul de des întâlnită în ţările în curs de dezvoltare, unde condiţiile de trai şi sistemul medical sunt precare, dar şi în comunităţile care refuză vaccinurile obligatorii. Miocardita este cauzată în principal de virusurile asociate tractului respirator superior, dar poate avea la bază şi infecţii bacteriene ori consumul de alcool, precum şi înţepăturile de insecte (mai rar). Așadar, consumul excesiv de alcool este un factor de risc care favorizează apariția miocarditei.

Simptome miocardită

Miocardita poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, iar partea şi mai periculoasă este că nu produce întotdeauna simptome sau acestea sunt similare unei răceli ori gripe şi sunt adesea ignorate, precum: oboseală, febră, dureri musculare și articulare, dureri la nivelul pieptului. Pe măsură ce afecţiunea evoluează, pot apărea simptome mai grave, care pot indica o suferinţă a inimii, cum ar fi: palpitații, oboseală cronică, ritm cardiac accelerat sau neregulat, durere de cap puternică, retenție urinară, amețeală. În majoritatea cazurilor, miocardita nu prezintă simptome definitorii, aşa că diagnosticul se stabileşte pe baza unor analize suplimentare, în cazul în care observați totuși simptomele menționate anterior, trebuie să vă adresați unui medic cardiolog. 

Cum poți preveni miocardita

Nu există măsuri speciale de prevenţie a miocarditei, dar pot fi luaţi în considerare anumiţi factori de risc care pot fi evitaţi şi care scad şansele instalării acestei afecţiuni, precum: igiena exemplară, sexul protejat, evitarea consumului de droguri și alcool, evitarea înțepăturilor de insecte prin purtarea hainelor cu mâneci lungi în timpul plimbărilor în natură. De asemenea, specialiștii recomandă să evităm contactul cu persoanele bolnave de gripă, chiar dacă poate părea inofensiv, evitarea contactului cu o persoană bolnavă reduce pe cât este posibil riscul de apariţie a miocarditei.

Comentarii Facebook