Miercuri 18 Decembrie

Simptomele cistitei. Cât de eficiente sunt remediile naturale pentru tratarea infecțiilor urinare


Sunt câteva tipuri de infecții urinare cu care oamenii se confruntă cel puțin o dată în viață. Când diferiți agenți patogeni ajung în anumite părți a tractului urinar: uretră, vezica urinară, rinichi, apare cistita, uretrita, prostatita sau pielonefrita. În acest articol vom vorbi despre simptomele cistitei și remedii pentru eliminarea bacteriilor din tractul urinar.

Cum apare cistita

Cistita reprezintă o inflamaţie a vezicii urinare, ca urmare a pătrunderii bacteriilor prin uretră, canalul prin care este eliminată urina. Inflamația vezicii urinare este provocată de obicei de bacteria E.coli, care migrează din zona anusului. În multe cazuri, cistitele sunt însoțite și de uretrite. 

Această problemă afectează în special femeile, statisticile sugerând că aproape una din 3 femei cu vârste până în 24 de ani se confruntă cu astfel de infecţii ale tractului urinar. Cistita este mai degrabă neplăcută, decât gravă, în sine. Adesea, organismul rezolvă problema singur, fără medicație, în câteva zile, dar dacă simptomele apar frecvent și se ameliorează greu, un tratament adecvat este obligatoriu. De ce? O cistită netratată poate afecta, în timp, rinichii.

Cauzele apariției cistitei și factori de risc

Cauza principală pentru apariția cistitei rămâne inflamația provocată de bacterii. De obicei, este vorba despre bacterii de la nivelul intestinului sau pielii, inofensive în mod normal. Dacă sunt transportate prin uretră (tubul care face legătura dintre vezică și exterior, având o lungime diferită: la femei mai scurt, la bărbați mai lung) în vezica urinară, ca urmare a mediului favorabil, acestea se înmulțesc rapid și produc simptomele neplăcute specifice acestei suferințe. Diferențele anatomice dintre femei și bărbați reprezintă unul dintre motivele pentru care cistita este mult mai frecventă la femei decât la bărbați.

Există mai mulți factori de risc care pot favoriza trecerea bacteriilor din zona anală sau de pe suprafața pielii la nivelul uretrei și de aici, în vezică. Cele mai comune cauze sunt:

  • relațiile sexuale (pot transfera bacteriile în uretră)
  • igiena incorectă
  • cateterul urinar (tubul pentru drenarea vezicii urinare, montat în anumite situații legate de unele proceduri medicale)
  • utilizarea spermicidelor, a diafragmelor anticoncepționale
  • unele boli venerice

Simptome cistită

Deși cauzele pot fi diferite, simptomele cistitei sunt comune. Cele mai frecvente semne asociate cu o infecție a vezicii urinare sunt:

  • nevoia puternică și persistentă de a urina, chiar dacă vezica este goală
  • o senzație neplăcută în timpul micțiunii, inclusiv durere
  • arsură sau usturime locală
  • eliminarea unor cantități foarte mici de urină
  • sânge în urină (hematurie)
  • urină tulbure, cu miros puternic
  • discomfort pelvic și senzație de presiune în abdomenul inferior
  • febră, dar nu foarte mare
  • frisoane
  • stare generală alterată

Remedii naturale pentru tratarea cistitei. Cât de eficiente sunt acestea

Cistita se poate vindeca, în anumite situații, și fără un tratament cu antibiotic. Remediile naturale sunt foarte eficiente pentru tratarea acestei afecțiuni. Consumul de suc de afine și de merișoare poate fi util, acestea reduc simptomele și susțin vindecarea. Ceaiul de mușețel, de coada calului și strugurii ursului au efecte utile în tratarea cistitei. De asemenea, produsele probiotice inhibă dezvoltarea microorganismelor care cauzează infecţii ale aparatului urinar, iar calciul din produsele lactate scade iritabilitatea vezicii urinare.

Subliniem că terapia naturistă, chiar dacă uneori se dovedește utilă, nu funcționează pentru toată lumea la fel, astfel că este o alternativă care trebuie luată în calcul cu prudență. Pe de altă parte, ameliorarea simptomelor fără eliminarea cauzei poate duce la complicații. Diagnosticul este pus pe baza semnelor clinice și a posibililor factori de risc. La acestea se adaugă investigațiile de laborator și cele imagistice.

De ce fac cistită după fiecare act sexual?

Dacă sunteți predispusă la o infecție a tractului urinar după sex, nu vă panicați! Există o modalitate foarte simplă de a o evita. Specialiștii recomandă să mergeți la baie după finalizarea partidei intime. O infecție a tractului urinar care apare după actul sexual se numește cistită postcoitală. Infecția tractului urinar care apare în mod regulat după sex este legată de microbii prezenți în mod natural în pielea dintre uretră și anus. Aceste bacterii călătoresc uneori în uretra până la vezică, poate pentru că se îndreaptă spre căldură umedă. Odată ajunse în vezică, deci într-un loc fierbinte și umed, tind să se înmulțească.

Cel mai important lucru pentru a preveni cistita după sex este să urinezi imediat după acesta. Urina are un efect de spălare, ceea ce înseamnă că bacteriile încep să fie eliminate din corp. Apoi, aveți grijă să nu aduceți bacterii din anus în uretră. Pentru a face acest lucru, la toaletă, ștergeți-vă întotdeauna din față în spate, rulați apa din față în spate când vă spălați și uscați-vă cu un prosop din față în spate.

Comentarii Facebook