Duminica 22 Decembrie

Simptomele depresiei. În aceste vremuri tulburi trebuie să fim atenți la cele mai banale semnale ale depresiei


Omenirea se confruntă în ultimii doi ani cu o serie de probleme care creează traume. Sistemul nostru nervos nu a reușit să se adapteze la schimbările survenite în urma pandemiei COVID, iar la scurt timp a apărut deja un nou motiv de îngrijorare, războiul din Ucraina. Este firesc în aceste zile să ne simțim copleșiți de tot ce se întâmplă. Războiul creează traumă, dezorganizare și groază. În situațiile de criză apare anxietatea, mulți oameni nu știu cum să abordeze aceste situații și atunci poate apărea depresia.

Depresia este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni psihice cu care se confruntă oamenii, caracterizată printr-un sentiment persistent de tristețe și lipsa interesului față de activitățile făcute în mod obișnuit. Netratată, depresia poate avea urmări grave asupra sănătății unei persoane și poate scădea semnificativ calitatea vieții. Depresia duce uneori și la urmări fatale, ignorând această afecțiune, unii oameni ajung la suicid.

Sănătatea mintală trebuie păstrată și protejată asemeni sănătății fizice. Problemele psihologice nu se rezolvă de la sine. Asemeni altor afecțiuni, problemele psihologice pot fi rezolvate doar cu ajutorul unui specialist calificat. În credința populară există o mulțime de prejudecăți în legătură cu adresarea la un psiholog. Mulți oameni consideră că adresarea la un specialist pentru terapie este un semn de slăbiciune. Să cerem ajutorul unui medic nu este o slăbiciune, ci o necesitate! În aceste vremuri tulburi este și mai important să împărtășim problemele noastre cu oamenii care ne pot susține și cu un specialist calificat. 

Ce este depresia și care sunt cauzele care o determină

Depresia, cunoscută sub numele de tulburare depresivă majoră, determină un sentiment profund de tristețe, apatie și lipsa interesului față de activitățile zilnice, afectând modul în care o persoană simte, gândește și se comportă. Depresia este diferită de fluctuațiile de dispoziție cu care ne confruntăm cu toții, pe parcursul vieții. Pentru a putea fi diagnosticată cu depresie, o persoană trebuie să prezinte simptome pentru mai mult de două săptămâni. Aceasta este o tulburare care nu trece de la sine, ci este recurentă, așadar episoadele depresive pot dura câteva săptămâni, luni sau chiar ani. 

Depresia este o boală foarte complexă, iar cauzele nu sunt pe deplin cunoscute. Aceasta se poate declanșa din cauza: stresului cronic, în urma unui abuz sau a unei experiențe traumatizante, tulburarea afectivă sezonieră, factori genetici, schimbări ale nivelului anumitor substanțe chimice din creier, personalitatea, ca efect advers a anumitor medicamente, în urma abuzului de alcool sau droguri, o dietă nesănătoasă și săracă în vitamine, ca urmare a existenței altor afecțiuni psihice.

Așadar, orice persoană poate avea depresie, indiferent de statutul său social, sexul sau vârsta acesteia. Depresia nu este o afecțiune pentru oameni slabi sau nebuni, orice om este vulnerabil în fața acestei afecțiuni. Orice om poate ajunge la depresie într-o etapă a vieții sale, mai ales dacă o vulnerabilitate preexistentă este activată pe parcursul vieții sale. 

Cele mai comune simptome ale depresiei sunt:

  • stare de spirit depresivă în cele mai multe zile, sentimente de tristețe, goliciune și/sau neputință
  • pierderea plăcerii de a face activitățile preferate anterior
  • schimbări ale somnului: prea puțin sau prea mult somn pe o durată de mai multe zile
  • pierderea/creșterea involuntară în greutate sau modificarea apetitului
  • agitație fizică sau dorința de inactivitate
  • energie scăzută și oboseală
  • senzație puternică de vinovăție
  • probleme de concentrare
  • dezorganizare
  • impulsivitate
  • dificultăți în luarea deciziilor
  • libido scăzut 
  • amețeli
  • constipație
  • senzație continuă de anxietate
  • dureri musculare și articulare
  • dureri de cap

Simptomele depresiei severe includ gânduri suicidare recurente și chiar tentative de suicid, de aceea această tulburare este foarte periculoasă, dacă este lăsată netratată.

Cum se tratează depresia

În cazul în care considerați că voi sau o persoană apropiată poate suferi de depresie, iar simptomele persistă pentru mai mult de  două săptămâni, primul pas este să apelați la un medic pentru o diagnosticare corectă. În anumite cazuri, medicul poate prescrie medicamente antidepresive, concepute pentru a ameliora simptomele, prin ajustarea modului în care anumite substanțe chimice din creier afectează circuitele acestuia și controlează starea afectivă. 

Adesea însă, tratamentul depresiei se face doar prin psihoterapie. Psihoterapia individuală este esențială în tratarea depresiei. Psihoterapeutul poate ajuta persoana respectivă să-și înțeleagă mai bine gândurile, sentimentele și emoțiile și să își gestioneze comportamentul. Majoritatea medicilor spun că antidepresivele nu trebuie să reprezinte prima formă de tratament a depresiei ușoare, deoarece raportul risc/beneficii este redus. Ședințele de terapie pot dura mai multe luni sau chiar mai mult de un an, în funcție de gravitatea depresiei, dar în cazul anumitor persoane, îmbunătățirile se văd deja în câteva săptămâni. 

Acum mai mult ca niciodată războiul prinde formă chiar lângă casa noastră. Specialiștii recomandă să ne dăm voie să ne exprimăm emoțiile și să nu anulăm emoțiile altor oameni. Oamenii reacționează diferit când sunt prinși într-o situație de criză, unii neagă ce se întâmplă, alții evită, anumite persoane confruntă realitatea și își supun constant sistemul nervos la interacțiunea cu un val imens de informații stresante.

Indiferent de mecanismul folosit pentru a face față unui dezastru, este util să căutăm apropierea oamenilor dragi și metode de a ne liniști. Un stil sănătos de viață te poate ajuta să treci mai ușor peste această perioadă. Un somn liniștit, mesele sănătoase și sportul sunt câteva lucruri banale, dar foarte importante pentru sănătatea noastră mentală. Nu uita, dacă simți că nu mai reziști presiunii, adresează-te la un specialist. Depresia este o afecțiune, nu un moft și doar un psiholog te poate ajuta. 

Comentarii Facebook