Duminica 22 Decembrie

Specialistul Octavian Jurma, despre Omicron: ”Toata lumea trage obloanele, noi le deschidem si apoi ne miram de dezastrul lasat de furtuna”


Medicul Octavian Jurma a făcut o analiză a variantei Omicron și spune că s-a înșelat și că lucrurile stau mai rău decât a crezut. 

Mă tem ca varianta Omicron nu este chiar asa de blanda cum speram.

Mai jos e ilustrata provincia Gauteng din Africa de Sud dar situatia e acum similara in toata tara.

In pandemia de COVID-19, curba decesele debuteaza cam la 1-2 saptamani dupa curba internarilor (care la randul sau e la 1-2 saptamani in urma infectarilor).

Asadar avem in saptamana 47 o crestere mai mult decat dubla a numarului de spitalizari, urmata in saptamana 48 de o crestere mai mult decat dubla a numarului de decese.

In aceasta saptamana (S 49) observam o crestere importanta a numarului de decese care a depasit deja numarul de decese de saptamana trecuta.

Doar astazi (vineri, 10 decembrie 2021) numarul de decese a crescut de la 54 la 75 de dimineata pana seara. Daca comparam aceste 21 decese adaugate in jumatate de zi (din saptamana 49), cu cele 21 de decese de acum doua saptamani (saptamana 47), optimismul incepe sa paleasca”, a explicat Octavian Jurma.

266731469_335756735040176_3340176301391878252_n.jpg

Octavian Jurma: Varianta Omicron este subestimată. Ne-am grabit sa adoptam masurile de relaxare inainte sa aflam cat de periculoasa este varianta Omicron

Medicul Octavian Jurma crede că relaxarea măsurilor nu ar fi trebuit să vină în România până când nu se știa exact care este pericolul reprezentat de varianta Omicron.

Nu e prima data cand o noua versiune a SARS-CoV-2 este subestimata mai ales in discursul politic la debutul valurilor, tocmai pentru ca dureaza 3-4 saptamani de la cresterea infectarilor pana la cresterea deceselor.

Acesta este motivul pentru care e bine sa ne grabim cu masurile de prudenta cand avem in fata o versiune noua si sa amanam etapele de relaxare pana cand avem suficiente date pentru a fi siguri ca ne putem relaxa in siguranta.

In Romania insa conceptul de relaxare in siguranta nu face parte din vocabularul politic. Noi nu reactionam la ceea ce vine ci la ceea ce a trecut. Cand toata lumea trage obloanele, noi le deschidem si apoi ne miram de dezastrul lasat de furtuna.

Prin urmare noi ne-am grabit sa adoptam masurile de relaxare inainte sa aflam cat de periculoasa este varianta Omicron”, a mai afirmat specialistul în sănătate publică.

Jurma: În valul 5 am putea ajunge la 10.000 de cazuri pe zi

Daca valul 5 - Omicron se dovedeste la fel de grav in Romania ca valul 4-Delta, o sa avem nevoie de 3 saptamani de crestere cu minim 50% pentru a incepe sa luam masuri.

Sa speram ca pregatim de pe acum aceste masuri, pentru ca daca plecam de la un platou de 500 de cazuri noi pe zi, o sa ajungem cu varianta Omicron la 10,000 de cazuri pe zi in mai putin de 3 saptamani si o sa auzim iarasi "daca stiam, altfel faceam, dar de unde sa stim" si "noi v-am lasat sa va relaxati, dar voi sunteti de vina ca v-ati relaxat".

Vestea buna este ca tu decizi in mare masura daca vei face parte din valul 5 sau nu, la fel cum ai decis daca vei face parte din orice val.

Masca, vaccinarea, distantarea, igiena si testarea, raman uneltele care iti maresc de sute de ori sansele de a iesi cu bine si din valul 5.

Spre deosebire de Romania, Africa de Sud atribuie decesele anterioare saptamanii in care au fost inregistrate, astfel incat numarul de decese din saptamana 48 a continuat sa creasca si in aceasta saptamana (doar azi de la 50 la 51).

Aceasta metoda este mult mai buna decat modul de raportare din Romania pentru ca pastreaza datele intr-un format util pentru analiza statistica longitudinala (sa nu mai discutam de calitatea raportarilor net superioara in Africa fata de Romania)”, a încheiat medicul Jurma.

Comentarii Facebook