Tișe a identificat problema sistemului sanitar clujean: Sunt prea mulți pacienți din alte județe
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a spus că sistemul sanitar clujean se prezintă bine, dar că sunt prea mulți pacienți din alte județe.
Acesta a spus că 60% din pacienții care sunt tratați la Cluj nu sunt de aici, iar banii din sistem nu sunt virați spitalelor din județene de unde sunt colectați.
”Dacă am scoate din analiză Spitalul Județean, care este un colos și ține de Ministerul Sănătății, putem spune că dotările la nivelul celorlalte spitale sunt cel puțin de nota 8. Dacă punem și Spitalul Județean, care are foarte multe secții și nu pot fi acoperite, aș zice că sistemul este mai jos, ca medie.
Avem soluții totuși. Spitalul Regional de Urgență va prelua parte din aceste spitale. Spitalul de Copii Monobloc va prelua o parte din actualul Spital de Copii. Centrul de Transplant va prelua toate secțiile de transplant și operații de la celelalte patru spitale: plămâni, inimă, ficat, rinichi. Sunt proiecte în curs și nu se pot face peste noapte”, a declarat Alin Tișe.
Acesta a vorbit și despre o statistică DSP Cluj, în care ”aproape 60% dintre beneficiarii serviciilor de sănătate publică sunt cetățeni români neclujeni. Este o mare problemă aici. Noi investim foarte mulți bani din bugetele proprii pentru spitale, dar majoritatea beneficiarilor nu sunt clujeni. Pentru că sunt foarte mulți cetățeni care vin din alte județe avem probleme, nu numai din cauza asta, dar contribuie și asta.
Avem probleme cu insuficiența spațiilor de la Urgență, insuficiența spațiilor de la spitale, din saloane, etc. Dacă noi ne-am raporta cu spitalele pe care la avem în județul nostru strict numai la clujeni, sistemul de sănătate din Cluj, cu tot ce înseamnă el clădiri, secții, dotări, ar face față cu brio. În momentul în care 60% vin din alte județe suplimentar, și este dreptul lor să vină, ei practic presează sistemul de sănătate, noi trebuie să facem față și la aceste provocări.
Nu putem să ținem pasul cu creșterea numărului de bolnavi. Banii pentru modernizarea acestor spitale vin, în principal, numai de la județul Cluj, deși serviciile sunt prestate pentru cetățeni din alte județe. Cei din Oradea sau Sălaj vin tot la Cluj, și pentru școala medicală clujeană, chiar dacă au și acolo un spital dotat”, a mai precizat Tișe, la Napoca FM.
5 Comentarii
Pai ma tibi Draga cei din alte județe unde satana plătesc contribuțiile de sănătate? Nu ministerului care e la nivel national? Ca doar nu plătesc la ei in județ și se tratează la tine. Ba mai mult spitalul își ia banii in f de consultatii, operații sau tratamente. Apoi medicii clujeni mulți consulta la stat și apoi recomanda privatul. Înainte sa latri… Citeste mai departe
Un chirurg merge acasă cu cel puțin 500 euro / zi
Auuu ce zice ala mic si negru, atat la fata cat si la inima. Ca banii nu se duc in spitalele cloojene.
Dapoi atata amar de spaga in buzunarele cui ajunge?? Ca fara spaga mori, la propriu, pe coridor, asteptand sa fii luat in evidenta, ca de tratat nu mai apuci...
avem infrastructura medicala din anii 90, adaptat pt nr de pacienti de atunci la un numar aproape dublu de pacienti acum. Pe deasupra pretentiile noastre medicale au crescut f mult.
Problema principala a sistemul medical sunt medicii de familie. Doar prin schimbarea in cabinetul de familie, un loc unde ar putea lucra 2-4 doctori care sa asigure… Citeste mai departe