Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Cum se manifestă boala și de ce apare tot mai des la persoane sub 50 de ani


Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon, iar statisticile arată că, până în 2030, frecvența va crește cu 125 la sută. Îngrijorător este faptul că această categorie de vârstă tinde să fie diagnosticată în stadii avansate ale bolii, ceea ce face tratamentul mai dificil, spun medicii. Cu toate acestea, există șase semne clare pe care tinerii ar trebui să le urmărească, iar experții recomandă consultarea unui specialist dacă se confruntă cu oricare dintre acestea.

Un procent impresionant, de 20% din cazurile de cancer colorectal din 2019, a fost descoperit la persoane mai tinere de 55 de ani, o creștere semnificativă față de 11% în 1995, scrie New York Post. 

Cercetări recente au descoperit că cel mai comun semn al cancerului colorectal la tineri este sângerarea rectală. Aproape jumătate dintre cei diagnosticați au raportat sânge pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă.

Dr. Andrea Cercek, oncolog gastrointestinal la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, explică faptul că tumorile la tinerii cu cancer de colon se dezvoltă adesea în ultima porțiune a colonului sau în rect.

„Sângele din aceste tumori parcurge o distanță mai scurtă, așa că apare roșu aprins, în timp ce sângele care a fost mai mult timp în tractul digestiv poate părea aproape negru.”

Dr. Tiago Biachi, oncolog la Moffitt Cancer Center din Florida, explică faptul că o tumoră la nivelul colonului sau rectului poate afecta modul în care o persoană își face nevoile, ducând la constipație frecventă, diaree sau ambele. De asemenea, unii oameni simt că nu se golesc complet după ce au mers la toaletă sau observă că scaunul lor este mai subțire decât de obicei.

De ce apare la persoanele sub 50 de ani

Deși cancerul de colon la tineri este o problemă tot mai frecventă, cauzele nu sunt complet înțelese, însă există mai mulți factori care pot contribui la această creștere alarmantă a cazurilor, printre care: 

  • factorii genetici
  • stilul de viață și dieta
  • lipsa activității fizice
  • obezitatea
  • inflamația cronică
  • dezechilibre în microbiomul intestinal
  • expunerea la substanțe toxice
  • screening insuficient la vârste tinere

Comentarii Facebook