Duminica 22 Decembrie

„Trierea” bolnavilor de Covid se va face în funcție de comorbiditățile pacientului


În urma unor modificări discutate de către cei din Ministerul Sănătății, pentru a ține sub control răspândirea coronavilusului, se va reduce numărul românilor infectați cu SARS-CoV-2 care se vor putea prezenta la centrele de evaluare din țară. 

Conform noilor modificări, pentru a putea beneficia de consultație și analize gratuite în cazul unui caz pozitiv Covid-19, pacientul trebuie să prezinte cel puțin două comorbidități. Adică, pentru a putea beneficia de îngrijire medicală gratuită, nu mai e suficient să fii infectat cu SARS-CoV-2 ci trebuie să fii diagnosticat cu două sau mai multe comorbidități precum astm, diabet, un neoplasm sau o boală cardiovasculară. 

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a menționat constant în ultima lună și jumătate că planurile sale pentru gestionarea valului cinci al pandemiei sunt foarte eficiente. De altfel toate măsurile pe care acesta le-a lua, asigură „accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare”, conform propriilor declarații.

Evaluare și testare gratuită la începutul anului 2022

Planul inițial de gestionare a bolavilor cu Covid-19 (intrat în în vigoare la 3 ianuarie 2022, odată cu publicarea Ordinului MS 3009/30 decembrie 2021 în Monitorul Oficial), preciza că procedura pentru presoanele infectate cu SARS-CoV-2 care nu au nevoie de oxigen și internare în spital este diferită, procedura făcându-se astfel:

* dacă forma de boală a pacientului este ușoară sau medie, fără necesar de oxigen, iar acesta nu are niciunul dintre factorii de risc, atunci va fi îndrumat să își anunțe medicul de familie, ca să îl monitorizeze;

* dacă pacientul are o formă de boală ușoară sau medie, fără necesar de oxigen, dar prezintă factori de risc, acesta este transportat la cel mai apropiat centru de evaluare pentru evaluări paraclinice (investigații și analize medicale) și, eventual, tratament antiviral.

Schimbare de planuri în mai puțin de o lună

Președintele interimar al CNAS, Adela Cojan, a susținut la începutul anului 2022 că cei infectați cu coronavirus nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a avea acces la centrele de evaluare, mai mult, tot ea a precizat că „vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați”. La puțin timp după ce apele s-au liniștit, au apărut alte reglementări pe tema aceluiași subiect. 

„Cel puțin doi factori de risc” pentru a beneficia gratuit de centrele de evaluare

Săptămâna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial un nou ordin al ministrului Sănătății (213/2022) care vine cu noi condiționări: la centrele de evaluare ambulatorie COVID-19 se pot prezenta doar pacienții infectați cu SARS-CoV-2 și doar dacă prezintă „cel puțin doi factori de risc” pentru a dezvolta forme severe de boală.

Astfel că „pacienții care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au cel puțin 2 factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe site-ul DSP), pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.

La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecția virusului SARS-CoV-2 efectuată într-o unitate sanitară/farmacie, în primele 5-7 zile de la obținerea rezultatului pozitiv, dacă au cel puțin 2 factori de risc”.


Comentarii Facebook