Vineri 22 Noiembrie

Ucraina are mulți cetățeni care suferă de tuberculoză rezistentă la medicamente: ”Nu înseamnă să nu mai cazăm refugiați”


Ucraina are una dintre cele mai ridicate rate de tuberculoză rezistentă la medicamente - care se tratează doar cu medicamente inovative - din lume, iar cei care cazează refugiați trebuie să fie atenți la unele lucruri. 

Dacă oamenii tușesc, au simptomatologie respiratorie sau au antecedente de tuberculoză pot face consult și radiografie gratuită la cel mai apropiat dispensar de tuberculoză.

Asta nu înseamnă să nu mai cazăm refugiați. La cel mai apropiat dispensar TBC se poate face un consult medical, o radiografie, este gratuit, și în acest fel îl protejează pe cel pe care îl primește în casă”, subliniază medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, cel mai important spital de boli pulmonare din România, în cadrul unei dezbateri organizate joi, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, conform Hotnews.ro.

Cât de repede se transmite tuberculoza

Tuberculoza nu se transmite la fel de rapid precum COVID-19, dar dacă locuiești în casă cu o persoană care suferă de tuberculoză, boala se poate transmite, avertizează medicii. Potrivit medicilor, se consideră că există un risc mare de transmitere a tuberculozei dacă locuiești în aceeași casă cu o persoană infectată timp de aproximativ o lună.

Beatrice Mahler subliniază că tratamentul unui singur pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă (rezistentă la medicamente) costă 40.000 de euro, în condițiile în care tratamentul constă în medicamente inovative, iar România are probleme în asigura acest tratament pe termen lung inclusiv pacienților români, din cauza costurilor foarte ridicate.

Incidența cazurilor de TBC în Europa de Est este mult ai ridicată decât în partea de Vest, din cauza condițiilor precare de trai și lipsa accesului la infrastructura sanitară.

Comentarii Facebook