Duminica 22 Decembrie

ULEI DE MASLINE - Beneficiile consumului de ulei de măsline

 

Efectele uleiului de măsline asupra bolilor cardiovasculare trebuie știute de oricine. 

 

O meta-analiză publicată de FDA (2003) privind efectul uleiului de măsline asupra lipidelor din sânge a arătat o creștere a nivelului HDL-colesterolului (colesterolul „bun”) și o scădere a nivelului trigliceridelor la persoanele care au inclus ulei de măsline în dietă. (7)

 

În cadrul Departamentului de Științe Nutriționale (Universitatea din Viena) a fost efectuată o meta-analiză a efectelor benefice ale uleiului de măsline asupra sănătății ( au fost incluse 32 de studii), în anul 2014, subliniind principalele efecte pozitive ale acestuia. Rezultatele au indicat o reducere a riscului mortalității, a problemelor cardio-vasculare – angină pectorală, boală coronariană, infarct miocardic - după creșterea cantității de ulei de măsline consumată. (2)

 

Efectul uleiului de măsline asupra sistemului digestiv

 

Uleiul de măsline facilitează digestia și absorbția substanțelor nutritive, inclusiv a vitaminelor liposolubile. Oamenii de știință din cadrul Societății Americane de Științe Nutriționale au estimat că 55-66% dintre polifenolii din uleiul de măsline sunt absorbiți la nivelul intestinului subțire. (9)

 

Studii in vitro au arătat efectul anti-bacterian al uleiului de măsline asupra a 8 tulpini de Helicobacter pylori, 3 dintre ele fiind rezistente la unele antibiotice. Efectul se datorează compușilor fenolici din uleiul de măsline. Rezultatele studiilor recomandă uleiul de măsline ca un agent de prevenire a ulcerului peptic și a cancerului gastric, însă bioactivitatea trebuie confirmată prin studii in vivo. (10)

 

Prevenirea cancerului cu ajutorul uleiului de măsline

 

Rezultatele unei meta-analize (19 studii observaționale) publicate în 2011 au arătat că un consum mai ridicat de ulei de măsline este asociat cu o scădere a riscului de a dezvolta cancer mamar și cancer la nivelul sistemului digestiv. Este neclar însă dacă efectul benefic este dat de conținutul de acizi grași mononesaturați sau de compușii antioxidanți. (4)

 

Într-o altă meta-analiză publicată în 2013 s-a arătat că fenolii din uleiul de măsline inhibă proliferarea celulelor canceroase datorită activității antioxidante. Studiile au arătat că atât măslinele cât și uleiul de măsline conțin cantități crescute de agenți anticancerigeni (terpenoide, hidroxitirosoli) însă sunt necesare studii clinice pentru a confirma. (8) 

 

Rolul uleiului de măsline împotriva depresiei

 

Într-un studiu publicat în anul 2010 s-a arătat un posibil efect benefic al consumului de ulei de măsline asupra predispoziției la depresie. Beneficiul ar fi dat de conținutul de acizi grași mononesaturați al uleiului, care ar scădea riscul de declanșare a depresiei. (3)

 

Uleiul de măsline scade riscul de AVC (accident vascular cerebral)

 

Un alt studiu publicat în 2011 în jurnalul Neurology a arătat că uleiul de măsline ajută la scăderea riscului de accident vascular cerebral (AVC) la persoanele vârstnice. Studiul a presupus abordarea unei diete are să conțină ulei de măsline și compararea dintre predispoziția la AVC înainte și după aplicarea dietei. (1)

 

O meta-analiză asemănătoare a fost publicată în 2013 în Annals of Neurology - aceasta prezintă asocierea dintre consumul de ulei de măsline și reducerea riscului de AVC (accident vascular cerebral), depresie, tulburări cognitive, AVC ischemic, insuficiență renală ușoară cognitivă, demență și în special boala Alzheimer. (5)

 

Uleiul de măsline extra-virgin poate proteja ficatul de stresul oxidativ. Afirmațiie au fost publicate în jurnalul Nutriție și Metabolism iar studiul a fost realizat în cadrul Universității din Monastir (Tunisia). (6)

 

FDA recomandă consumatorilor de ulei de măsline să îl folosească pentru a înlocui aceeași cantitate de grăsimi saturate, fără a crește numărul total de calorii consumate zilnic.

 

Contraindicații privind consumul de ulei de măsline

 

O lingură (13,5 g) de ulei de măsline conține 120 kcal, putând duce la creșterea în greutate, dacă este consumat în exces. USDA recomandă ca doar 35% din caloriile consumate să provină din grăsimi. Asta înseamnă că nu ar trebui să consumăm zilnic mai mult de 50-70 g de grăsimi, fiind recomandate grăsimile nesaturate.

 

Prin gătirea termică sunt distruse componentele benefice din uleiul de măsline, fiind recomandată  utilizarea uleiului crud.

Comentarii Facebook