„4.3. Înscrierea la concursul de admitere
Înscrierile la concursul de admitere prin evaluarea performanţelor şcolare pentru programele de studii cu mai puţin de 300 de credite, organizat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, se fac conform regulamentului de admitere la studii universitare de licență, aprobat anual de către Senatul universitar.
Candidații care participă la concursul de admitere prin evaluarea performanțelor pentru programele de studii cu mai puțin de 300 de credite vor completa un formular de înscriere la care se anexează următoarele acte:
- (a) Formular de acord privind prelucrarea datelor cu caracter personal completat în momentul înscrierii.
- (b) Diplomă de bacalaureat. Candidații care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie a anului curent pot prezenta la înscriere, în locul diplomei de bacalaureat, adeverința eliberată de liceu, în care se menționează media generală de bacalaureat, mediile obținute în anii de studii, termenul de valabilitate și faptul că diploma de bacalaureat nu a fost eliberată.
- (c) Diplomă echivalentă cu cea de bacalaureat (pentru absolvenții de liceu care au susținut examenul de bacalaureat în afacerea României).
- (d) Foaie matricolă.
- (e) Carte de identitate și Certificatul de naștere în copie simplă, certificată conform cu originalul de către persoana care preia dosarul de înscriere, cu condiția ca certificatul de naștere în original să fie asupra candidatului în momentul înscrierii.
- (f) Adeverință medicală, eliberată de către medicul de familie de care aparțin, din care să rezulte că sunt apți din punct de vedere medical pentru a urma programul de studii dorit. În adeverință se vor menționa bolile cronice de care suferă candidatul. Candidații cu afecțiuni cronice prezintă adeverințe medicale suplimentare, vizate de un medic de specialitate din Centrul universitar Cluj-Napoca (nu din județul de domiciliu) în care se menționează în mod expres gradul deficiențelor, conform criteriilor medicale de orientare școlară și profesională din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 427/1979. Se va menționa explicit dacă poate urma studii medicale la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
- (g) Adeverință din care să rezulte calitatea de student (pentru studenții care urmează o a doua specializare).
- (h) Diplomă de licență sau diplomă echivalentă cu aceasta pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior care doresc să urmeze o a doua specializare.
- (i) Trei fotografii dimensiunea 3/4 cm, pentru candidații care susțin concursul de admitere prin evaluarea performanțelor școlare și a realizărilor personale ale candidaților (programele de studiu cu mai puțin de 300 de credite).
- (j) Un dosar plic.
- (k) Dovada plății taxei de înscriere (chitanța).
- (l) Acte doveditoare pentru acei candidați care pot beneficia și solicită scutirea de taxă de înscriere: copii după certificatele de deces ale părinților, în cazul candidaților orfani de unul sau ambii părinți (cu vârstă până la 26 de ani), certificate conform cu originalul de către persoana care preia solicitarea, cu condiția ca documentele în original să fie asupra candidatului în momentul solicitării. În caz contrar, se vor depune copii legalizate; adeverință de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau de plasament familial; copie după certificatul de deces al părintelui și copia certificatului de „Erou martir al Revoluției”, certificată conform cu originalul de către persoana care preia solicitarea, cu condiția ca documentul în original să fie asupra candidatului în momentul solicitării. În caz contrar, copia trebuie să fie legalizată; adeverințe pentru copiii personalului didactic și didactic auxiliar aflat în activitate, conform legii; adeverințe pentru copiii angajaților UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca; adeverințe/acte doveditoare pentru copiii personalului didactic și didactic auxiliar pensionat din sistemul de învățământ; acte doveditoare privind situația copiilor orfani de unul sau ambii părinți care au activat în sistemul de învățământ; acte doveditoare privind familiile monoparentale.
Taxa de înscriere pentru concursul de admitere este stabilită anual de către conducerea universității. Această taxă o include și pe cea de contestație a grilei.
Candidații rromi vor prezenta o cerere însoțită de recomandarea din partea unei organizații legal constituite a rromilor și certificată de către secretarul șef al universității, în care vor menționa opțiunea de înscriere la concursul de admitere pe locurile alocate acestei categorii. În recomandare se menționează în mod expres apartenența candidatului la etnia rromă.
Locurile pentru candidații din mediul rural finanțate de la bugetul de stat sunt dedicate absolvenților cu diplomă de bacalaureat proveniți de la licee situate în mediul rural. Lista liceelor din mediul rural poate fi accesată la adresa web: https://www.edu.ro/studii-licenta.
Candidații pentru locurile destinate beneficiarilor de protecție socială, conform Legii nr. 272/2004 republicată, vor adăuga, în plus față de documentele necesare completării dosarului de înscriere, acte doveditoare privind încadrarea lor în această categorie (adeverință de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau de plasament familial).
Candidații pentru locurile destinate persoanelor cu dizabilități vor adăuga, în plus față de documentele necesare completării dosarului de înscriere, acte doveditoare privind încadrarea lor în această categorie.
După încheierea perioadei de înscriere, opțiunile, ordinea acestora, precum și alte informații din fișa de înscriere nu pot fi modificate.
La înscriere, candidații pot opta pentru maxim trei programe de studii, o opțiune principală și două opțiuni secundare (exemplu: 1. Asistență medicală generală buget/taxă, 2. Radiologie și Imagistică buget/taxă și 3. Tehnică dentară buget/taxă).
Programul de studiu Asistență medicală generală (Baia Mare) nu intră în sistemul de opțiuni
Iată și calendarul admiterii 2025 la UMF Cluj:
Pentru mai multe detalii despre procesul de înscriere și documentele necesare, candidații sunt încurajați să consulte regulamentul de admitere aprobat de Senatul universitar.
Oferta educațională a UMF Cluj pentru anul 2025:
La admiterea din 2024, pentru programele cu mai puțin de 300 de credite (MG, MD și Farmacie), Regulamentul prevedea ca modalitate de admitere, la art 3.5 alineatul 7 examen 75% și 25% nota la Bac:
- „Pentru programele de studii Asistenţă Medicală Generală, Asistenţă Medicală Generală la Baia Mare, Radiologie şi Imagistică, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, Tehnică dentară, Nutriție și dietetică, și Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic, teza de concurs va conține întrebări din tematica de biologie. Nota finală de admitere va fi calculată astfel: 25% din nota examenului de bacalaureat și 75% din nota obținută la examenul de admitere.
În cazul în care apar noi reglementări ARACIS privind modalitatea de admitere, pentru programele de studii de 180 de credite, concursul de admitere se va desfășura pe bază de dosar. Nota finală de admitere va reprezenta media între notele obținute în cei 4 ani de liceu și nota finală de la examenul de bacalaureat”.
1 Comentariu
N-o să vezi tu acum ca pățite ce trebuie să dai 4 ani de zile la toți profii din liceu. … dădeam doar la final de an pt a lua bacul….