Un deputat clujean i-a făcut plângere penală ministrului Sănătății/ Îl acuză de mușamalizarea deceselor de la terapie intensivă!


Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, luni, o plângere penală la Parchetul General și la DNA împotriva ministrului Alexandru Rafila și a doi pensionari speciali, membri ai Corpului de control al ministrului Sănătății. Potrivit lui Ungureanu, aceștia au fost trimiși la Spitalul Sfântul Pantelimon cu scopul de a acoperi decesele suspecte și problemele grave semnalate din interiorul spitalului.

Ministrul Alexandru Rafila este acuzat de abuz în serviciu și neglijență în serviciu de către Emanuel Ungureanu, care susține că ministrul nu a dispus efectuarea unui control adecvat, conform legii, nici din punct de vedere medical, nici din punct de vedere administrativ.

”Domnul Rafila se face vinovat de fapte foarte grave, care au atentat şi atentează în continuare la siguranţa pacienţilor din Spitalul Sfântul Pantelimon. În situaţia în care ministrul Sănătăţii a aflat, inclusiv din presă, despre faptul că în 48 de ore, într-un spital din ţara noastră, într-o secţie ATI, mor 20 de oameni în condiţii suspecte, el ar fi fost obligat, prin lege, să facă un control complex pe secţia ATI, din care ar fi trebuit să facă parte un medic specialist ATI, un inspector cel puţin de la Inspecţia Sanitară de Stat, un reprezentant al Casei Naţionale de Asigurări, un reprezentant al ANMDMR şi un reprezentant al Colegiului Medicilor,” a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor.


Potrivit lui Ungureanu, Sorin Luca, director al Corpului de control al ministrului Sănătății, ar fi putut propune inițierea unei noi acțiuni de control cu o comisie competentă sau extinderea acțiunii de control deja inițiată. Alexandru Rafila ar fi avut autoritatea de a aproba sau respinge aceste propuneri, în timp ce Octavian Melintescu avea rolul de a consilia ministrul pe probleme specifice domeniului de control, o atribuție pe care nu și-a îndeplinit-o.

În schimb, Melintescu și-a asumat prerogative pe care nu le are, cum ar fi avizarea și semnarea tuturor rapoartelor de control și a referatelor privind acțiunile de documentare întocmite de funcționarii publici din cadrul Corpului de control al ministrului.

”Inacţiunea ministrului Rafila face ca, la această oră, nimeni din România să nu ştie, printr-un raport clar, dacă medicii ATI şi personalul medico-sanitar de la Spitalul Sfântul Pantelimon îşi fac datoria complet faţă de pacienţi, astfel încât pacienţii care ajung acolo să-şi recapete încrederea. Rafila trebuie demis şi trebuie să vină un nou ministru al Sănătăţii care să emită ordinul pentru efectuarea unui control mixt complex, astfel încât să avem răspunsuri la toate întrebările privind calitatea actului medical şi aspectele administrative,” precizează Emanuel Ungureanu. Ungureanu arată că, dacă Alexandru Rafila și-ar fi făcut treaba din aprilie, imediat cum au apărut informaţiile despre decesele suspecte, la această oră nu ar fi existat atâtea suspiciuni în spaţiul public şi acest conflict deschis medic-pacient.

”Rafila, cel mai leneş şi incompetent ministru al Sănătăţii, a preferat însă să iasă cu declaraţii contradictorii şi să încerce să bage gunoiul sub preş, iar premierul Ciolacu îl ţine în funcţie în continuare, în ciuda nenumăratelor gafe şi a eşecurilor înregistrate în ultimii 2 ani şi jumătate,” acuză reprezentantul USR.

Comentarii Facebook