Miercuri 25 Decembrie

Un expert UBB Cluj nu exclude înființarea unei Facultăți de Medicină, concurentă a UMF Cluj, dacă ”ne vom vedea forțați”


Răzvan Cherecheș, expertul în sănătate publică al UBB Cluj renumit din perioada pandemiei COVID-19, susține că Universitatea ar putea să lanseze o facultate de medicină, ”dacă nu vom avea de ales, dacă această colaborare cu UMF Cluj-Napoca se va dovedi dificilă și nu vor fi deschiși la colaborări”.

Declarațiile vin în lanț, după ce UBB Cluj a ieșit din Top 1000 Shanghai, unde apar cele mai valoroase universități din lume.

Primul a fost rectorul UBB, Daniel David, care a spus că Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj are mult mai multe citări internaționale pe baza cercetărilor, iar acest lucru lipsește Universității pe care o conduce. 

Acum, coordonatorul programului UBB Med al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Răzvan Cherecheș, promovat de Daniel David în timpul pandemiei ca una dintre vocile avizate ale UBB, vine și spune că ar putea apărea încă o facultate de medicină la Cluj. 

Pentru a avansa în clasamentele internaționale, este imperativă o strategie guvernamentală coerentă și un sprijin financiar adecvat. Pentru mine este uimitoare lipsa de interes manifestată de Ministerul Educației și UEFISCDI în promovarea excelenței academice. Finanțarea insuficientă a cercetării în România inhibă dezvoltarea carierei cercetătorilor. Abordarea UBB Med este focalizată, în principal, pe finanțări și colaborări externe, pentru a avea rezultate pe cercetare.

Cercetarea bio-medicală și bio-tehnologiile sunt pe val și beneficiază de expunere semnificativ mai mare decât științele sociale, de exemplu. Publicațiile din aceste domenii au parte de citări și de o expunere mai mare. Mai ales în perioada post-pandemie, interesul pentru bio-tehnhologie a crescut exponențial”, a opinat Răzvan Cherecheș.

Potrivit acestuia, unificarea universtăților sau o colaborare extrem de strânsă ar fi calea cea mai bună pentru obținerea de rezultate, în condițiile în care cercetarea bio-medicală de excelență nu se poate face doar de către medici, ci în colaborare cu fizicieni, biologi, chimiști, economiști, statisticieni și specialiști în Inteligență Artificială, etc, fiind nevoie de o abordare interdisciplinară.

”Toate universitățile care au cercetări aflate la limita dezvoltării științei funcționează în abordări interdisciplinare.

În momentul de față, UBB este focalizată să dezvolte o platformă de cercetare, iar prin UBB-Med am adus împreună toate componentele din universitate, centre de cercetare, departamente, cercetători individuali care lucrează împreună în domeniul bio-medical și al bio-tehnologiei.

Scopul acestei platforme este să le oferim suport cercetătorilor ca să depună proiecte interdisciplinare, cu finanțări mai consistente și vizibilitate mai bună.

Avem colaborări strânse cu multiple institute și clinici medicale din Cluj, cât și din regiune – împreună cu acestea suntem în curs de demarare a câtorva proiecte medicale extrem de interesante.

Dacă nu vom avea de ales, dacă această colaborare cu UMF Cluj-Napoca se va dovedi dificilă și nu vor fi deschiși la colaborări, poate că ne vom vedea forțați la un moment dat să ne extindem și către partea educațională, către o facultate de medicină la UBB, dar momentan focusul nostru rămâne pe cercetare.

Deocamdată, această idee nu este pe agendă, pentru că ne preocupă partea de cercetare, deoarece topurile și performanța vin, în principal, din cercetare, în timp ce partea de studenți, educațională, sprijină sistemul, este importantă, dar nu oferă neapărat un pas înainte în ceea ce înseamnă diagnosticul precoce al bolilor, tratamente noi”, a explicat profesorul clujean, citat de Cluj24.ro.

Ce a declarat Daniel David după ce UBB a fost exclusă din Top 1000 Shanghai

Daniel David a dat vina pe reforma din 1948 și a spus că unificarea cu UMF Cluj ar fi cea mai bună soluție.

Noi am păstrat în țară arhitectura academică stabilită de reforma comunistă din 1948. Spre exemplu, dacă din universitățile tradiționale nu se separa atunci medicina sau dacă am fi corectat această denaturare la timp după Revoluția din 1989, astăzi România avea cel puțin trei universități în acest ranking (pornind de la universitățile istorice din București/Cluj-Napoca/Iași, dar și din alte centre universitare deja cu tradiție). Asta pentru că domeniul biomedical este cel în care se publică și se citează cel mai mult.  Universitățile din Belgrad (Serbia), Lubliana (Slovenia), Zagreb (Croația), Vilnius (Lituania) etc. sunt incluse în rankingul Shanghai pentru că sunt cu adevărat comprehensive (incluzând pe lângă științele universitare clasice și medicina și alte componente complexe de inginerie/tehnologie). Modele în care universitățile comprehensive nu au și componenta biomedicală, mai există, dar sunt rare în peisajul academic internațional”.

Ce spune rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu, despre această unificare

Rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu spune că nu are nici un sens să se discute despre o unificare a universităților tradiționale mari din România, cele din București, Cluj-Napoca sau Iași, de exemplu, cu cele de medicină, pentru a se obține poziții mai bune în topurile internaționale. 

Noi nu luăm în calcul și nu vrem să luăm nici măcar în discuție o astfel de comasare, atâta timp cât Constituția României garantează autonomia universitară. Nu avem niciun interes sau vreun câștig să fuzionăm cu nicio instituție. Rezultatele absolvenților noștri, care sunt primii din țara la rezidențiat, cele științifice și cele financiare, ne arată că suntem pe drumul cel bun. 

Astfel de modificări structurale nu ar face decât să afecteze nivelul ridicat al calității învățământului atins de UMF Cluj-Napoca în urma unei strategii coerente și bine aplicate timp de 30 de ani și cu rezultate evidente.

Este și aceasta o piață concurențială, iar producția științifică a UMF Cluj-Napoca este cea mai bună din România, raportat la numărul de cadre didactice. Fiecare universitate trebuie să facă tot ceea ce poate pentru a fi mai performantă. 

Specializarea universităților, cum sunt cele medicale, a dus la creșterea valorii acelor instituții. Domeniul medical este unul înalt specializat, iar acesta este viitorul profesiei noastre. După cum am dovedit de foarte mulți ani, absolvenții noștri au o inserție excelentă pe piața muncii, oriunde în lume, iar asta este cea mai bună dovadă că ne îndeplinim cu brio misiunea academică. Suntem căutați, avem o reputație academică excelentă, deci mergem înainte pe drumul nostru.

Performanțele marilor universități din România nu sunt și nu trebuie să fie condiționate de reforme educaționale vechi de peste 7 decenii. Iar motivele lipsei acestor performanțe trebuie căutate de universități în interiorul lor”, a declarat rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, prof. dr. Anca Buzoianu.

Comentarii Facebook