Vineri 22 Noiembrie

Un medic clujean demontează cu argumente științifice afirmațiile făcute de IPS Teodosie cu privire la vaccinare


Un medic alergolog demontează cu argumente științifice susținerile Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, care a declarat că alergicii riscă dacă fac vaccinul și că ”trebuie să fim prudenți” și ”în consultare permanentă cu medicii și cu specialiștii”, conform G4Media.ro

Medicul alergolog, Nadia Onițiu Gherman, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică, a declarat că acele cazuri în care există contraindicație la vaccin sunt extrem de rare. În Cluj, medicul a consultat sute de pacienți cu diverse alergii cărora le-a recomandat să se vaccineze anti-Covid.

IPS Teodosie: Nici la gripă nu e bine să faci medicamentul clasic de gripă dacă ai alergie

Am ascultat doctori iscusiţi. Când aud un medic că vorbeşte cu mare interes îl ascult ca să nu rămân fără o luminare din partea medicilor care sunt specialişti şi cu adevărat vorbesc în cunoştinţă de cauză. Dar iată, am aflat de puţine zile, că dacă este cineva afectat de COVID şi în timpul acela face vaccinul, îi este fatal vaccinul. De aceea, trebuie să fim prudenţi. Sau unii care au anumite afecţiuni, cum este alergia. Nici la gripă nu e bine să faci medicamentul clasic de gripă dacă ai alergie. Şi iată nu suntem toţi la fel, de aceea trebuie să fim foarte prudenţi, dar să fim în consultare permanentă şi cu medicii şi cu specialiştii şi să se implice mai mult medicii, nu politicieni sau oamenii de administraţie în remedierea bolii” , a afirmat ÎPS Teodosie.

Declarațiile lui IPS făcute la Radio Dobrogea, post amendat recent de CNA pentru alte afirmații anti-vaccin făcute de ierarh, pot fi preluate de oameni drept un adevăr.

Nadia Onițiu Gherman este medic primar Alergologie și Imunologie Clinică și lucrează la Spitalul Județean Cluj, unul dintre cele mai mari spitale din România. Ea este medic, iar IPS Teodosie este preot.

Medicul clujean demontează afirmațiile preotului

La nivelul populației generale, cam 20-25% sau chiar mai mulți oameni sunt alergici. Dacă tu lansezi un mesaj negativ la adresa vaccinării și ajunge să fie perceput de 25% din populație ai o mare problemă cu imunizarea de grup. Ai un mare necaz și atunci trebuie lămurite situațiile legate de alergia la vaccin”, spune medicul pentru g4media.ro.

Practic, singura contraindicație este la una dintre componentele vaccinului și acest lucru este foarte rar. Vaccinurile, pe lângă elementul care declanșează imunitatea, au niște excipienți (substanțe sau amestecuri de substanțe inactive- n.r.). Vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer, Moderna) au în excipienți niște nanoparticule cu polietilenglicol. Pacienții care au alergii demonstrate la polietilenglicol sau la medicamente care conțin, ele ar trebui văzute de un alergolog. Dar nici asta nu inseamnă că nu se face vaccinul. Unde se mai găsește polietilenglicol? În Midocalm, de exemplu sau în Omeran, medicamente uzuale”, spune medicul Nadia Gherman.

Nici în aceste cazuri nu se evită vaccinarea, ci se analizează și se poate face un alt vaccin, cum ar fi Johnson sau Astra Zeneca.

Doctorul spune că vaccinurile care nu au ARN mesager au polisorbat 80 ca excipient,care provoacă alergii în cazul unor persoane, dar foarte rar. Polisorbatul 80 se găsește și în multe alte vaccinuri, precum cel antigripal.

Dar nici măcar nu trebuie să ne gândim la medicamente. Ca un exemplu, polisorbat 80 îl găsim în produse de panificație, sosuri, deserturi, produse de cofetărie, supe la plic, gheaţă alimentară sau produse dietetice pentru controlul greutăţii corporale. Citiți doar etichetele.

În 99% se recomandă vaccinarea anti-COVID și persoanelor cu alergii

Așadar, dacă ți-e frică de vaccin că faci alergie, te poți gândi că una dintre substanțele pe care le conține se află în pâine sau într-un sos sau în multe alte produse pe care le consumi în fiecare zi.

În 99 la sută din cazuri, ne referim la persoanele care au diverse alergii, se recomandă vaccinarea anti-Covid. Sunt foarte rare cazurile în care apar reacții alergice la vaccin. Ceea ce este important de punctat este că pacientul cu istoric sever de alergie medicamentoasă sau alimentară care se vaccinează, trebuie să rămână 30 de minute după vaccin sub supraveghere, unde va fi observat, sau sa caute un centru de vaccinare intraspitalicesc. Oricum, în orice centru de vaccinare este o echipă care intervine, care are trusă de urgență. Nu au fost cazuri, în Cluj, nici un caz. Celor cu istoric de alergii severe li se recomandă consult alergologic la reacții severe la medicamente. Înainte de vaccin trec pe la alergolog, el îl evaluează. Se autorizează vaccinarea în peste 99% din cazuri . Am avut foarte mulți pacienți și nu am avut ulterior accidente, au mers bine.

Medicul Nadia Gherman spune că dacă sunt persoane care la prima doză de vaccin au făcut anafilaxie, este obligatoriu ca acestea să facă un control alergologic. Medicul nu va contraindica vaccinarea, ci se va indica un alt vaccin.

Dacă ai avut Pfizer și ai făcut o reacție severă intră în discuție contraindicația vaccinării, dar se poate face un alt vaccin. Dacă ai avut reacție severă la Pfizer, poți face Jhonson, dar trebuie să mergi la alergolog neapărat. Am avut pacienți foarte mulți, fiindcă suntem un centru de diagnostic în alergia medicamentoasă. Nu am contraindicat vaccinarea, iar feedback-ul a fost bun, nu a pățit nimeni nimic. Raportul risc-beneficiu în acest context de expunere masivă și contagiozitate mare indică vaccinarea.


Comentarii Facebook