Un medic clujean explică care este cel mai periculos aliment pentru diabetici: ,,Mi-a pus un pacient întrebarea şi spontan în minte mi-a apărut”
În România, peste 800.000 de oameni suferă de diabet zaharat tip 2. Recent, medicul clujean Dr. Adrian Copcea a explicat, pe o rețea de socializare, care este cel mai periculos aliment pe care oamenii care suferă de această boală îl pot mânca.
Întrebat recent de către un pacient care este cel mai periculos și rău aliment pentru diabet, doctorul clujean Adrian Copcea a recunosc că aluaturile calde și carnea grasă i-au venit instant în minte.
,,Aluaturile calde, să zicem pizza şi patiseriile calde, dar şi câteva alimente înrudite, de exemplu pâinea albă caldă, proaspătă (şi delicioasă) sau pastele făinoase au o absorbţie rapidă, căldura pare a accelera absorbţia faţă de versiunea rece, în plus faptul că poţi consuma mai mult şi uşor. Pe glicemia de moment ele pot fi brutale. Ceea ce ar fi în balanţă cu cealaltă finalistă...carnea grasă. La ea e mai complicat, ea nu are carbohidraţi şi poate fi foarte înşelătoare pentru urmăritorii de net care îi ascultă pe cei ce ridică în slăvi dieta: „grătar cu salată, chiar dacă e grasă carnea”. Carnea are alte mecanisme, nu le vezi în glicemia de moment, ba tocmai de asta sunt destul de încurcaţi cei ce nu înţeleg bine fiziopatologia diabetului şi a bolilor metabolice. Dar prin fier şi prin grăsimile saturate apar alte mecanisme subterane, pe linia insulinorezistenţei, care pot face mai mult rău la distanţă, deşi pe moment nu se vede nimic în glicemie sau chiar se scade şi în greutate câteva kilograme, până la un blocaj, cu astfel de diete,” a explicat medicul.
Într-un final, concluzia pe această dezbatere este că aluaturile sunt doar pe moment mai rele, în timp ce carnea grasă este mai dăunătoare în general. Medicul precizează însă că depinde foarte mult și de alimentele folosite, dând exemplu unele tipuri de chipsuri care sunt făcute artificial.
,,Deci...între cele două eu aş pune carnea grasă la alimentul mai rău. Aluaturile doar pe moment pot mai degrabă pune în lumină un defect, dar fără a face mult rău profund. Din astfel de motive un remediu simplu e ca zilele cu mai mulţi carbohidraţi din cei care ridică mai uşor şi mai mult glicemia să fie şi cu multă mişcare drept antidot. Discuţia, desigur, e între alimente normale, că altfel am putea nominaliza orice fel de mâncare artificială, de exemplu unele chipsuri care n-au văzut cartoful în viaţa lor sau alte alimente de proastă calitate”, a concluzionat doctorul clujean Adrian Copcea.
1 Comentariu
Chiar numai pe asta dornic de atentie l ati gasit ? Clujul are medici diabetologi adevarati, nu mai tot promovati astfel de nulitati medicale !