Sambata 21 Decembrie

Un medic clujean explică ce pași trebuie să urmezi pentru a câștiga lupta cu kilogramele în plus: ,,Cel mai mare obstacol al slăbirii e foamea"


Scăderea în greutate este unul dintre cele mai mari obstacole cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni, din cauza alimentației tot mai nesănătoase.

Scăderea în greutate este o adevărată provocare pentru oamenii care se confruntă cu obezitatea sau cu kilogramele în plus. 

Medicul clujean Dr. A. Copcea a povestit, pe o rețea de socializare, ce le recomandă cititorilor să facă pentru a scăpa de pofta de mâncare și implicit de câteva kilograme în plus. 

,,Probabil e una din cele mai importante întrebări din nutriţie, iar răspunsul la întrebarea asta aduce foarte mult din succesul unei intervenţii pentru scăderea în greutate. Probabil şi cel mai mare obstacol al slăbirii e foamea care răbufneşte la un moment dat şi strică construcţia provizorie,” a scris acesta. 

Alimentația este cel mai important lucru atunci când dorim să scăpăm de greutatea în plus. Atât cantitatea dar și ceea ce mâncăm este extrem de important în lupta împotriva kilogramelor în plus. 

,,Poţi să-ţi faci singur un jurnal alimentar şi apoi să începi să te întrebi câteva lucruri: am mâncat de foame? Am ales bine ce compune masa? Mi-a ţinut de foame? Văd că mai nou astfel de întrebări sunt puse de unii sub un fel de umbrelă magică: „psihonutriţia”, nu e psihonutriţie, e nutriţie pură, metabolism energetic. Metabolism energetic înseamnă ansamblul reacţiilor ce implică alimentaţia şi corpul ce se finalizează cu direcţionarea caloriilor, adică a energiei adusă prin mâncare. El are nişte componente pe termen scurt şi pe termen lung, cu cele pe termen lung, adică măcar 4-6 săptămâni „coerente” e bine de lucrat pentru a avea un succes durabil. Iar aceste componente ale metabolismului energetic sunt cu substanţe: hipotalamice, pancreatice, de tub digestiv etc. FELUL cum mâncăm va dicta extrem de mult reglajele noastre. Exact din această cauză am scris eu în primii ani în care scriam pe net cât de mare diferenţa e între ce se poate face bine pe nutriţie şi ce se face rău, aveam pe vremuri un serial „spune NU dietelor!” a specificat medicul. 

Alimentația și sportul merg mână în mână. Cu toate că alimentația rămâne pe primul loc, orice exercițiu fizic ajută în a îmbunătăți șansele de a scăpa de surplusul de grăsime. Mai mult decât atât, mișcarea are mai multe beneficii care se pot observa în termen lung, dacă este făcută constant și corect. 

,,ACTIVITATEA FIZICĂ. Interferenţele dintre activitatea fizică şi apetit sunt complexe şi de multe ori individuale. Un anumit TIP de activitate fizică, în general o combinaţie de cardio moderat cu activitate musculară moderată, merge bine cu reglajele apetitului pe termen lung. De exemplu mers pe jos rapid cu 2-3 antrenamente mai complexe pe săptămână sau chiar seturi zilnice de diferite activări musculare – scări, abdomene, genuflexiuni, gantere etc. Şi aici e o ştiinţă, am extras doar în ultrarezumat ideea că activitatea fizică poate contribui pozitiv la un apetit bine reglat, asta dacă urmează nişte reguli şi ea,” a mai explicat clujeanul. 

Comentarii Facebook