Un medic clujean o contrazice pe cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic! Sunt sau nu periculoase mezelurile pentru sănătate



Un medic din Cluj susține că celebra nutriționistă Mihaela Bilic nu are dreptate atunci când vorbește despre nitriții din mezeluri.

Acum ceva vreme, Mihaela Bilic explica pe pagina acesteia că nu trebuie să ne temem de mezeluri din cauza nitriților. Medicul a menționat atunci că, deși aceștia sunt esențiali în prepararea mezelurilor, nitriții apar și în legume. Mihaela Bilic a menționat că există cazuri în care aceștia ar putea forma substanțe cu potențial cancerigen, dar a recomandat doar reducerea consumului de nitriți din alimente, menționând că și legumele conțin aceste substanțe, nu doar mezelurile. 

,,Atenție, mezelurile sunt doar una dintre sursele de nitriți din alimentație. Nitriții se formează natural prin oxidarea azotului sub acțiunea microorganismelor din plante, apă și sol. Cea mai mare concentrație de nitriți o găsim în legumele cu frunze și în rădăcinoase: ridiche, țelină, morcov, sfeclă, spanac, salată, fasole verde și mazăre. Apa de băut reprezintă 25% din aportul total de nitriți, iar carnea și mezelurile o mică parte. Data viitoare când puneți șunca la colț pentru conținutul de nitriți, gândiți-vă că țelina e la fel de vinovată!”, spunea Mihaela Bilic, în urmă cu câțiva ani pe pagina sa.

Fără să o numească, medicul clujean a dezaprobat total spusele Mihaelei Bilic, explicând clar diferența dintre nitriții din mezeluri și cei din legume.

,,Nitriţii din legume, şi înţeleg că e o modă acum cu nişte aparate chinezeşti de măsurat, în principiu n-au de ce să fie periculoşi, ba invers, s-a sperat că sunt foarte buni, ei contribuind la economia azotului în corp, economie care cuprinde efectele benefice ale unui mediator, oxidul de azot (NO), care provoacă dilatare de vase sanguine.

 Pe exact acelaşi principiu se bazează şi unele medicaţii cardiologice, numite nitraţi – din familia lor face parte şi nitroglicerina, utilizată pentru angina pectorală pentru efectele vasodilatatoare.

Deci, pe linie de nitriţi/nitraţi propriu-zis efectele nu sunt rele INTRINSEC, problemele apar la posibilitatea generării de NITROZAMINE, ceea ce se întâmplă cel mai mult la interacţiunile la temperaturi mari cu PROTEINELE.

Legumele au neglijabil proteine, în schimb MEZELURILE sunt sursa principală a problemei cu nitriţii, iar asta se întâmplă indirect, prin compuşii N-nitrozo / nitrozamine. Nitriţii/nitraţii din legume, în mod spontan şi fără interacţiuni care să contribuie la generarea produşilor cancerigeni nitrozoderivaţi NU sunt periculoși.” a explicat Dr. Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca.

Medicul susține că acest tip de postări intră la categoria dezinformare. 

,,Apoi mai e problema numărul 2 cu un anume tip de dezinformare ciudată pe care am auzit-o (în mod regretabil) şi la o celebritate medic-influencer, precum că „nu e nicio problemă cu nitriţii/nitraţii din mezeluri, şi legumele au nitriţi/nitraţi şi nu sunt periculoase”. Iar problema cu nitriţii/nitraţii e EXACT LA MEZELURI şi nu e şi nu a fost niciodată la legume.” a completat medicul, potrivit gândul.ro.


Comentarii Facebook