Duminica 29 Decembrie

Un medic clujean oferă trei sfaturi care ar putea să îți salveze silueta în această perioadă: ,,Le-am aplicat și eu”


În perioada sărbătorilor și de Revelion oamenii se bucură de foarte multe feluri de mâncare. Din nefericire, în cele mai multe cazuri, acestea au foarte multe calorii și consumul lor în exces poate duce la creșterea în greutate. 

Medicul clujean Adrian Copcea a scris pe o rețea de socializare trei sfaturi pentru ,,damage control”, mai exact, pentru a minimaliza riscul de a pune în plus câteva kilograme nedorite. Aceste sfaturi ar putea ajuta la menținerea siluetei în această perioadă în care felurile de mâncare calorice sunt găsite la aproape fiecare ,,pas”.

Mai mult decât atât, medicul recunoaște că aceste sfaturi au fost testate pe propria lui piele.

,,LEGUMELE. Sună plicticos şi banal, dar ca să mai atenuezi un pic din pagube e bine cumva să te concentrezi pe ideea: “hai să pun şi legume la masă”. Legumele sunt dintre ultimele preferate ale acestei perioade, care e cu multe alimente grase şi cu multe deserturi calorice. Ştiţi. Putem cu toţii număra cărnurile grase, cozonacii şi restul bunătăţilor. La capitolul legume m-am trezit şi eu aplicând regula, pur şi simplu am luat din supermarket o salată gata spălată şi la unele din mese îmi mai vine ideea să scot punga şi să mai iau din ea. O idee foarte bună. Ideea 2 e cu varză murată, dacă ţii o farfurie cu relativ multă varză murată mai la vedere…sunt şanse să te mai agăţi de ea şi să mai dai volum mesei, să umpli stomacul şi cu altceva decât cu cozonac,” a scris medicul Adrian Copcea pe o rețea de socializare.

Maioneza ,,diluată” și somnul odihnitor ar putea ajuta foarte mult în această perioadă, potrivit medicului, în lupta cu kilogramele care ar putea apărea în plus de sărbători.

,,MAIONEZA “DILUATĂ”. Sunt un iubitor al gustului de maioneză şi recunosc că e una din cele 3-4 chestii pe care ştiu să le gătesc. Eu nu gătesc. Sunt mare consumator de mâncare, dar nu şi creator. Maioneză, mujdei, pastă de peşte…cam ăsta e repertoriul meu şi nici pe ele nu le mai fac decât poate de 2-3 ori pe an. Ziceam de maioneză şi de “diluată”: e o idee foarte bună şi chiar aplicabilă să faci o maioneză normală, cu ulei, cum se face ea, şi să o multiplici cu iaurt şi cu muştar şi va ieşi o maioneză light care nu te frustrează deloc în raport cu originalul. Practic cu cât pui mai mult iaurt în loc de ulei de la un moment încolo al înmulţirii, cu atât densitatea calorică scade. Practic cele mai multe calorii din alimente sunt la grăsimi şi cu cât deturnezi influenţa lor, cu atât alimentul devine mai light, mai dietetic. Da, şi maioneza cu cartof respectă regula asta, dar diluarea cu iaurt/sana e benefică suplimentar şi din faptul că iaurtul în sine e ceva sănătos pe linia lui (e probiotic). Iar aici mai merge un pic de muştar pentru gust, acolo în principiu diluarea industrială e cu amidon, dar chiar şi aşa raportul amidon : ulei e 4:9, adică ieşi pe la, rotunjit, 40-45% cu caloriile dacă înlocuieşti ulei cu amidon. Dar nu pui, oricum, atât de mult muştar. În aceeaşi direcţie, ouăle sunt o idee foarte bună oricând. Sunt alimente excelente şi mai ales când stăm mai mult acasă ne putem folosi cu generozitate. 

SOMNUL. Somnul e o victimă a stilului de viaţă modern. Am concepţia, de altfel solidă ştiinţific, că ne îmbolnăveşte şi îmbătrâneşte somnul inadecvat: trezitul cu alarme (ce privilegiu au cei care nu sunt nevoiţi să se trezească cu alarmă…e unul din scopurile mele în viaţă…dar nerealizabil dacă ai copii de dus la şcoală, job matinal etc.), somnul rău din punct de vedere calitativ (somnul sănătos are nişte reguli foarte clare, sunt câteva cicluri de unde cerebrale care trebuie să meargă cap-coadă complet pentru ca somnul să-şi îndeplinească rolul în corp, acela de refacere) etc. În plus mulţi dintre noi ne mai stricăm sonmul cu diferite obiceiuri de dinainte de culcare – adormitul cu televizor (da, şi eu), folosirea telefoanelor târziu (asta eu n-o fac dar mulţi da), chiar şi draperiile care lasă lumină pot strica somnul. Dar un efect să zicem nebănuit, şi aici poate va fi şi un pic amuzant, e că dacă poţi dormi mai mult…prin asta poate îţi mai tai din mese.  Că nu poţi mânca în somn. E în ton de glumă dar cumva vreau să subliniez ideea că poţi şi în vacanţă să mai reduci din mese făcând ceva (ori treabă, ori somn, funcţionează ambele) şi să suplimentezi somnul,” a mai precizat medicul clujean.


Comentarii Facebook