Duminica 22 Decembrie

Un medic de la Harvard dă cărţile pe faţă, despre un produs celebru din farmacii: „Nu există nicio dovadă că ajută la combaterea bolilor”


Un medic de la renumita universitate Harvard spune că un produs despre care noi ştim că ne întăreşte imunitatea nu are, de fapt, beneficiile scontate. Oamenii recurg la acest produs mai tot timpul anului, dar mai ales la finalul verii, pentru a se asigura astfel că toamna îi prinde cu o imunitate crescută.

Dezamăgirea poate fi cu atât mai mare cu cât respectivul produse se găseşte în farmacii, iar reclamele ne promit că ne scapă de răceli şi are grijă de sistemul nostru imunitar. Dar poate ceva dintr-o sticlă, fie o formulă de vitamine sau probiotic, să vă stimuleze sistemul imunitar pentru a vă ajuta să rămâneți sănătos, se întreabă medicul, citat de Antena 3.

Din păcate, realitatea este că astfel de produse nu vă oferă cu adevărat niciun beneficiu", spune Michael Starnbach, profesor de microbiologie la Harvard Medical School, potrivit harvard.edu.

Nu există nicio dovadă că acestea ajută la combaterea bolilor. Pentru a înțelege de ce, trebuie să știți cum funcționează sistemul imunitar. Chiar ideea de a întări sistemul imunitar este greșită”, explică specialistul.

Există un echilibru între un sistem imunitar care este eficient în limitarea bacteriilor, virusurilor și paraziților de a provoca infecții și un sistem imunitar hiperactiv care poate provoca probleme precum alergii, diabet și alte tipuri de tulburări autoinflamatorii și autoimune. Dacă ar exista o creștere a sistemului imunitar, ar putea declanșa autoimunitatea și alte probleme", adaugă dr. Michael Starnbach, profesor de microbiologie.

Produsele care pretind că stimulează sau "susțin" sistemul imunitar sunt, de obicei, diferite formule de vitamine sau, mai nou, probiotice.

Vitaminele nu-ţi întăresc imunitatea, dacă eşti deja sănătos

Totuşi, mai spune medicul, există ceva adevăr în ideea că vitaminele pot ajuta imunitatea. Vitaminele pot ajuta la prevenirea bolilor și a altor probleme de sănătate, dar numai la persoanele care suferă de malnutriție severă, lucru care nu este valabil pentru adultul american, explică dr. Starnbach. 

Așadar, vitaminele de imunitate nu te vor ajuta să fii sănătos, dacă ești deja sănătos, susţine prof. dr. Michael Starnbach, profesor de microbiologie la Harvard.

Pe acelaşi principiu, medicul demontează şi informaţiile despre probiotice. El spune că este ceva adevăr în ideea că bacteriile și organismele care trăiesc în intestin pot juca un rol în menţinerea sănătăţii noastre.

Există o mulțime de cercetări în derulare cu privire la modul în care aceste organisme prietenoase, care trăiesc în noi și pe noi, contribuie la funcția imunitară și cum perturbă funcția imunitară", a declarat Starnbach. Într-o zi, oamenii de știință ar putea foarte bine să ne spună cum să prevenim bolile prin modificarea acestor specii diferite de organisme prietenoase din corpul nostru, care alcătuiesc ceea ce se numește microbiom.

Cred că vom deveni mult mai conștienți în următorii 10 ani de modul în care anumiți microbi sunt implicați în anumite boli", spune el. Dar astăzi, nu există suficientă informaţie pentru a înțelege interacțiunea complexă dintre organism și microbiom, pentru a utiliza eficient probioticele în îmbunătăţirea sănătăţii.

Nu avem încă dovezi cu privire la modul în care am putea folosi suplimentele alimentare pentru a corecta problemele", punctează medicul de la Harvard.

Cum vă puteţi ajuta sistemul imunitar

1. Spălaţi-vă pe mâini de câte ori e nevoie. În timp ce unii microbi sunt transportați în aer, de cele mai multe ori, boala apare după ce atingeți o suprafață contaminată, spune Starnbach. Cel mai adesea, germenii se deplasează din mâini în ochi, nas sau gură, de aceea se spune că e bine să nu vă atingeți fața.

2. Păstrează-ți corpul în formă maximă. O alimentaţie sănătoasă și echilibrată, alături de exerciții fizice regulate și somn suficient vă pot ajuta să vă mențineți corpul și sistemul imunitar să funcționeze bine.

3. Reduceţi stresul. Cercetările au arătat că nivelul ridicat de stres poate afecta sistemul imunitar. Deci, ori de câte ori este posibil, încercați să fiți conștienți de nivelul de stres și încercaţi să vă temperaţi.

4. Vaccinează-te. Vaccinarea împotriva gripei și a altor boli stimulează sistemul imunitar să protejeze împotriva bolilor. Vaccinurile învață sistemul imunitar să recunoască agenți patogeni specifici și să-l pregătească să-și monteze o apărare dacă ei apar.

Concluzia este că, în afară de vaccinuri, poţiunile sau vitaminele nu vă întăresc sistemul imunitar, susţine medicul. Deși aceste produse ar putea să nu provoace rău, probabil vă veţi bucura mai mult de bani dacă îi folosiţi pentru altceva, încheie prof. dr. Michael Starnbach.

Comentarii Facebook