Vineri 22 Noiembrie

Un nou virus, provenit tot de la lilieci, ar putea provoca o altă pandemie, spune inventatorul vaccinului AstraZeneca


În timp ce lumea continuă lupta împotriva COVID-19, un alt virus ar putea provoca o nouă pandemie, avertizează unul dintre inventatorii vaccinului AstraZeneca.

Este vorba despre virusul Nipah, pentru care în acest moment, nu există tratament sau vaccin.

Dacă ar exista o tulpină Delta a virusului Nipah, acesta ar deveni brusc foarte transmisibil, cu o rată a mortalității de 50%”, a spus Sarah Gilbert.

Ce este virusul Nipah, și de ce ar trebui să ne îngrijoreze

Acest virus nu este nou, el există de ani de zile. În 1999, virusul a apărut în centrul Malaeziei gazdă fiind liliecii, care mâncau din pomi fructiferi din ferme de porci. Așa s-au ales porcii cu virusul și l-au transmis oamenilor.

Cum se transmite

Se crede că acesta s-a transmis de la porci la oameni prin secreții, dar poate fi luat și din alimente contaminate sau prin contact om la om.

În decurs de 8 luni, 105 de oameni din Malaezia au murit după ce au contactat virusul. Aceștia au intrat în comă, au avut febră și encefalită. Virusul Nipah a ucis aproximativ 40% dintre pacienții infectați.

De ce este o amenințare azi?

Nipah apare anual în Bangladesh și periodic în estul Indiei. În septembrie, un băiat de 12 ani a murit după ce a contractat virusul.

OMS a transmis că pentru focarele din Bangladesh și India cel mai probabil sursa de infectare a fost consumul de fructe sau produse din fructe contaminate cu urină sau salivă de la liliecii frugivori infectați, potrivit Euronews.

Transmiterea de la om la om a virusului Nipah a fost raportată printre membrii aceleiași familii unde era o persoană bolnavă. 

Din 2001 și până în 2008, în jur de 50% din cazurile din Bangladesh au fost din cauza contactului de om la om.

Cât de mortal este virusul?

Rata mortalității este între 40% și 75%, potrivit OMS.

Oamenii pot dezvolta infecții asimptomatice, dar simptomele pot varia de la infecții respiratorii medii către severe, și encefalită care poate fi fatală.

Persoanele infectate dezvoltă simptome precum febra, dureri musculare, greață, sau dureri în gât. Acestea pot fi urmate de amețeală, pierderea cunoștinței sau probleme neurologice ce indică encefalită acută. Unele persoane pot avea pneumonie atipică sau probleme respiratorii severe. 

Momentan nu există tratament sau vaccin pentru virusul Nipah.


Comentarii Facebook