Unele tratamente pentru răceală conțin o substanță care poate provoca AVC. Medic: ,,Există risc foarte mare”
Mai multe medicamente pentru răceală conțin o substanță periculoasă, anunță Agenția Europeană a Medicamentului. Potrivit experților, unele persoane ar putea suferi afecțiuni ale vaselor de sânge în urma utilizării acestora.
Este vorba despre pseudoefedrină, o substanță decongestionantă.
Agenția Europeană a Medicamentului(EMA) a confirmat legătura dintre această substanță și afecţiuni ale vaselor de sânge din creier, care pot pune viața în pericol.
Pseudoefedrina se administrează pe cale orală și este utilizată singură sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata congestia nazală (un nas înfundat) care rezultă din răceală, gripă sau alergie.
În UE, medicamentele care conțin pseudoefedrină sunt disponibile sub diferite denumiri comerciale, inclusiv Actifed, Aerinaze, Aspirin Complex, Clarinase, Humex rhume și Nurofen Cold and Flu (Nurofen Răceală și Gripă), informează Comitetul de siguranță al EMA.
În România sunt peste 50 de tipuri de produse farmaceutice care au în compoziție pseudoefedrină și care se vând fără rețetă.
"Nu trebuie să plecăm de la ideea că nu mai putem lua medicamente pentru răceală. Ideea este că luăm medicamente pe care no le considerăm ca fiind inofensive şi nu ne gândim că la un moment dat, pentru anumite persoane pot apărea probleme.
Concret, fiecare dintre noi ar trebui să îşi cunoască istoricul pentru a şti la ce am alergii, ce contraindicații am, ce medicamente pot lua în acelaşi timp. Rolul medicului este de a stabili combinațiile de medicamente pe care le putem lua.
Trebuie să existe atenție fără a înțelege că există risc foarte mare de AVC", a declarat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş, pentru antena3.ro
Comitetul de siguranță al EMA a reevaluat medicamentele care conțin pseudoefedrină. Revizuirea și măsurile luate pentru scăderea riscului de reacții adverse grave au fost transmise Comisiei Europene, care va emite în curând o decizie finală obligatorie pentru toate statele membre ale UE
2 Comentarii
CHIAR ACUM VAD LA STIRI DESPRE MARAR CARE ARE DE 420 DE ORI MAI MULT PESTICID DECAT E ACCEPTAT.
nici sa razi nu poti