VIDEO De ce nu e bine să stoarcem coșurile? Medicul dermatolog Iulia Roșu explică de ce e periculos să facem acest lucru, dar și care sunt soluțiile


De ce nu este bine să ne stoarcem coșurile? Sfaturile dermatologului Iulia Roșu


Medicul dermatolog Iulia Roșu explică într-un interviu cu dr. Mihail Pautov de ce stoarcerea coșurilor poate avea efecte negative pe termen lung asupra pielii și de ce această practică trebuie evitată. Conform specialistului, stoarcerea coșurilor crește riscul de a dezvolta cicatrici și alte probleme cutanate.

„Trauma provocată de stoarcerea coșului este cea care rupe pielea, fapt ce crește considerabil riscul de a face cicatrici și de a rămâne cu găuri pe termen lung. Nu spun pentru totdeauna, deoarece în prezent există tehnologii de tratament a cicatricilor post-acneice. În al doilea rând, în momentul în care storci un coș, elimini undeva la 30% din conținutul acestuia, iar restul de 70% se duce mai în profunzime, ducând la apariția unor noi coșuri în vecinătate, în perioada următoare”, explică dermatologul.

Un alt aspect important menționat de Iulia Roșu este legat de sângele care apare în urma stoarcerii coșurilor. „Fierul din sângele pe care îl storci, pentru că nu te oprești niciodată doar la puroi, va rămâne în piele. Acest fier este foarte greu de metabolizat și crește riscul de a rămâne cu pete roșii post-inflamatorii, care pot persista pe termen lung. Petele post-acneice pot dura luni de zile, chiar și ani.”

Medicul recomandă folosirea retinoizilor, a tratamentelor cu laser și răbdare pentru rezolvarea acestor probleme. „Petele sunt adesea rezolvate de trecerea timpului, dar și de tratamentele cu laser și utilizarea retinoizilor. Retinoizii sunt eficienți nu doar în prevenirea cicatricilor, ci și în tratamentul lor și în regenerarea pielii,” adaugă Iulia Roșu.

Concluzia specialistului este clară: evitarea stoarcerii coșurilor este esențială pentru a preveni complicațiile și pentru a proteja sănătatea pielii.


De ce nu e bine să ne stoarcem coșurile?

„Pentru că acea traumă de stroarcere a coșului este cea care rupe pielea de fapt și îți crește foarte mult riscul de a face cicatrici și de a rămâne cu găuri pe termen lung, nu zic pentru totdeauna, căci acum și tehnologii de tratament a cicatricilor postacneice. Si doi, în momentul în care tu storci un coș, scoți din el undeva la 30% să zic, iar 70% se duce mai în profunzime și o să îți iasă niște coșuri în vecinătate, în următoarea perioadă. Plus că mai este acest aspect, că fierul din sângele pe care tu îl storci, că nu te oprești niciodată să scoți doar puroiul, după aceea scoți și ce mai găsești tu acolo, da, sânge, el se va depune în piele și fierul acela este foarte greu de metabolizat și ai risc mult mai mare de rămâne cu acele pete roșii eritemo- post inflamator, de fapt, pe teremen lung. Și petele post acneice durează cu lunile, chiar și ani de zile.(...) Petele, le rezolvă timpul foarte mult, rezolvă laserele foarte mult și rezolvă retinoizii foarte mult. Retinoizii sunt eficienți inclusvi în prevenția cicatricilor și în tratamentul lor și în regenerarea pielii”, a spus medicul dermatolor Iulia Roșu

Comentarii Facebook