Duminica 24 Noiembrie

VIDEO - Producția de pastile cu iod va fi mărită. Autoritățile se tem de un atac nuclear. Alexandru Rafila: Avem nevoie de 30 de milioane de comprimate


Producția de pastile cu iod va fi mărit, în caz de atac nuclear. Alexandru Rafila: Avem nevoie de 30 de milioane de comprimate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunțat luni, 7 martie, că mai multe companii vor începe producția de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei, urmând a produce 2,5 milioane de pastile în 48 de ore. 

Potrivit necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate. „Nu este vorba despre un panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei”, a transmis Alexandru Rafila. Ministrul Sănătăţii a fost întrebat, luni, dacă România este pregătită în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei şi a afirmat: „Începând de mâine, compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore”, potrivit news.ro.

Acesta a explică că firma are substanţa necesară producerii acestor medicamente. „Nu cred că o să fie probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane”, a mai afirmat Alexandru Rafila.  

Ministrul a explicat că, un necesar făcut de către INSP şi Comisia de endocrinologie a MS, arată că este vorba despre maxim 30 de milioane de comprimate. „Ele vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării. Nu e vorba despre vreun panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei”, a mai afirmat ministrul.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică, 6 martie, la Digi 24, despre pastilele de iod, că în momentul de faţă există un numit număr de pastile, care este insuficient, astfel că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul. Premierul a mai arătat că este vorba de substanţa activă care trebuie să vină în ţară. Despre pericolul nuclear, prim-ministrul a declarat că poate spune cu tărie că nu se va ajunge la o astfel de situaţie, şi nici măcar accidental nu trebuie să se ajungă.

Precizările au venit în contextul în care, vineri, 4 martie, autorităţile locale ucrainene au anunţat că Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Ucraina a precizat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală.

Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei”, au informat pe social media autorităţile locale. Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate. Sâmbătă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a anunţat că nivelul radiaţiilor este în parametrii normali, iar radioactivitatea este monitorizată în fiecare oră cu 58 de aparate de măsurare la nivel naţional.


Comentarii Facebook