Duminica 22 Decembrie

Visul profesorului Ștefan Florian se va împlini! Clujul va avea clinica de neurochirurgie de TOP promisă de miniștrii sănătății


Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat că Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală şi Neurochirurgie Cluj, inițiat de profesorul Ștefan Florian, primește finanțare prin PNRR.

”În octombrie 2021, a fost aprobată Hotărârea Guvernului pentru stabilirea criteriilor de selecţie. În luna noiembrie, am început să primim aceste proiecte şi am ajuns în situaţia evaluării în luna decembrie şi până în momentul în care stăm de vorbă am evaluat aceste proiecte. Au primit punctajul criteriilor precizate în hotărârea de Guvern. Această listă va rămâne în transparenţă decizională, împreună cu proiectul hotărârii de Guvern, timp două săptămâni, după care Guvernul României va aproba această listă, prin hotărâre, iar semnarea contractelor de finanţare va urma imediat la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie. Angajamentul României referitor la proiectul de investiţii precizează sfârşitul lunii iunie a anului 2026 pentru finalizarea proiectelor, care înseamnă proiectare, execuţie şi dotarea a acestor unităţi spitaliceşti”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie estye visul de o viață al profesorului Ștefan Florian

În locul fostului Spital de Medicina Muncii, de pe strada Louis Pasteur, va fi amenajat un Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie. Acesta va avea 55 de paturi de spitalizare continuă, din care 7 pentru copii și 35 de paturi ATI. Blocul operator va avea 6 săli de operație standard și una multifuncțională hibrid. 

Tot proiectul a fost gândit și va fi coordonat de neurochirurgul Ștefan Florian, primul neurochirurg român în top 5 mondial. 

În 16 august 2022, în incinta fostei Clinici de Medicina Muncii de pe strada Louis Pasteur, a avut loc predarea-primirea amplasamentului unde se va ridica construcția, între reprezentanții SCJU Cluj-Napoca și cei ai constructorului, S.C.C. Construcții Erbașu S.A. Până în acest moment s-au parcurs următoarele etape: proiectarea,  obținerea autorizației de construire și a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Într-o primă fază va avea loc recompartimentarea clădirii existente, urmată de construcția unui corp nou de clădire, conectat la cel existent, având un cost de aproximativ 112 milioane lei.

Acest centru destinat tratamentului accidentului vascular cerebral (AVC)  prin proceduri inovative  este unul de maximă necesitate, atât pentru Cluj, cât și pentru județele limitrofe. Suntem consecvenți parcursului asumat la demararea proiectului și facem tot ceea ce este necesar pentru a ne ține de termene. Investiția a pornit la drum cu o finanțare de 5 milioane lei și este foarte important să obținem diferența de finanțare prevăzută din PNRR. Punctajul pe care îl avem în baza criteriilor de eligibilitate emise de minister ne dă mari speranțe că vom obține banii necesari continuării proiectului”, a declarat Prof. Dr. Claudia Gherman, managerul SCJU Cluj-Napoca, lunile trecute. 

Comentarii Facebook