Vineri 22 Noiembrie

Vrei să scapi de ochelari? Dr. Cărăuș Cătălin îți spune totul despre ce operații trebuie să alegi


Operațiile pentru reducerea dioptriilor sunt tot mai solicitate de persoanele care doresc să scape de ochelari. Avantajul lor principal este că au rezultate spectaculoase imediat după intervenție, iar pe piață găsim numeroase tehnici operatorii care promit să facă aproximativ același lucru. Care este diferența între aceste tehnici, care metodă este cea mai sigură și la ce trebuie să fim atenți când decidem că vrem să ne operăm aflăm de la dr. Cărăuș Cătălin, medic primar oftalmolog și coordonator al activității medicale din cadrul Opticlinic MED.

Reporter: Ce trebuie să știe un pacient care dorește să apeleze la chirurgie pentru a-și corecta vederea? Care sunt diferențele între tehnicile existente pe piață și la ce trebuie să fim atenți?

Dr. Cărăuș Cătălin: Chirurgia refractivă  este o operație opțională, care se realizează la cererea pacientului. Aceasta poate include diverse metode de remodelare chirurgicală a corneei, de la implantarea de lentile intraoculare (lentile artificiale phakice), la înlocuirea cristalinului natural cu  lentile artificiale. În ceea ce privește opțiunile chirurgicale, ele pot fi clasificate în două mari clase:

1. LASIK și procedure LASIK-like, care realizează corectarea vederii cu ajutorul  laserului prin remodelarea corneei.

2. Lentile intraoculare (IOL), IOL-urile phakice sau înlocuirea cristalinului natural transparent (CLE). În acest caz se folosesc implanturi, care sunt lentile artificiale ce se poziționează  în interiorul ochiului. 

Pentru pacienții care se gândesc să apeleze la chirurgia refractivă, trebuie să menționăm că există indicații pentru fiecare procedură:

  • Lentilele intraoculare pot corecta niveluri foarte ridicate de miopie (până la 20 de dioptrii) sau hipermetropie, cu puține restricții pentru pacienți. 
  • Dacă nivelul necesar de corecție este peste șase până la opt dioptrii, în funcție de grosimea corneei, cornee subțire, cicatrice sau intervenții chirurgicale corneene anterioare, grefe corneene, keratoconus etc., atunci pacienții nu sunt considerați eligibili pentru LASIK
  • Cataracta este o contraindicație absolută pentru LASIK și IOL phakic, în timp ce implantarea  de lentile refractive este metoda de alegere pentru pacienții cu modificări de cataractă precoce. 
  • Implanturile cu lentile oferă protecție suplimentară împotriva radiațiilor ultraviolete, o radiație dăunătoare prezentă în lumina soarelui, care a fost legată de formarea cataractei și de degenerescența maculară legată de vârstă.
  • Schimbul cristalinului natural cu lentile multifocale sau implanturile de lentile phakice pot corecta aproape orice grad de eroare de refracție, iar calitatea vederii după implanturile de lentile este mai bună decât cea de după LASIK.
  • Pentru pacienții cu cataractă timpurie schimbul cristalinului natural cu lentile multifocale este cea mai bună opțiune.

Datorită beneficiilor numeroase oferite de înlocuirea cristalinului, la Opticlinic MED am decis sa punem accent pe înlocuirea cristalinului natural și folosirea lentilelor intraoculare (IOL), IOL-urile phakice. Considerăm că aceste opțiuni sunt cele mai sănătoase, pe termen lung, pentru pacienții noștri.

doctor 3.jpeg

Reporter: Ce presupune pregătirea preoperatorie? Este un pachet de analize pe care trebuie să îl facă pacienții?

Dr. Cărăuș Cătălin: Examenul oftalmologic preoperator este obligatoriu și presupune:

  • determinarea acuității vizuale maxime cu corecție
  • presiunea oculară 
  • examenul complet al polului anterior și al retinei
  • determinarea grosimii corneei, a dimensiunii pupilei 
  • numărarea celulelor endoteliale ale corneei
  • se calculează lungimea / dimensiunile ochilor, precum și forma și puterea refractivă a corneei.

Reporter: Avem restricții înainte de operație?

Dr. Cărăuș Cătălin: Nu există restricții preoperatorii, dar evident este indicat ca măcar cu o săptămână înaintea intervenției să evitați mersul la piscină, expunerea la UV, situații în care o conjunctivită sau o keratită dobândită preoperator va duce la amânarea intervenției chirurgicale până la vindecarea completă a ochilor.

Reporter: Care este şansa de reuşită şi ce probleme pot apărea după această intervenţie?

Dr. Cărăuș Cătălin: Toate procedurile pot duce la o acuitate vizuală perfectă, fără a fi nevoie de ochelari sau lentile de contact, cu condiția să fie potrivite pentru starea ochilor și nevoile vizuale ale pacienților. Alegerea corectă a intervenției chirurgicale  refractive este primul pas spre o vedere mai bună fără ochelari și se poate face numai împreună cu chirurgul oftalmolog, după o evaluare completă a ochilor.

Printre problemele cel mai frecvent raportate de pacienți se numără senzația de ochi uscat, care va necesita un tratament de întreținere cu lacrimi artificiale și vederea neclară sau cu halouri în jurul surselor de lumină, care de obicei dispare în câteva luni. În ceea ce privește procedurile LASER, pacienții trebuie să știe că există riscul de reapariție a unor vicii de refracție după câțiva ani de la intervenție, în special la pacienții cu miopie.

Reporter: Care sunt recomandările postoperatorii?

Dr. Cărăuș Cătălin: Este esențial să alocăm o atenție specială igienei oculare. De asemenea, câteva săptămâni va fi nevoie de picături cu antibiotic și antiinflamatorii. Totodată, se vor evita pe perioada convalescenței: mersul la piscină, saună, sporturile de contact, eforturile fizice intense, ridicarea de greutăți mai mari de 10 kg. Expunerea la soare se va face limitat și cu protecția unor ochelari de soare de calitate, cu filtre UV adecvate. În ceea ce privește doamnele, 2-3 luni este indicat să evite o sarcină. 

Nu în ultimul rând, stresul vizual – în special expunerea la calculator – este indicat ca în prima lună să fie redus la minimum.

Implanturile de lentile necesită aproximativ 10-15 minute pe ochi. În cele mai multe cazuri, operațiile pentru cei doi ochi se efectuează la aproximativ o săptămână distanță. Extracția cristalinului natural și implantarea  de lentile refractive multifocale  pot corecta atât vederea de aproape, cât și cea la distanță. Pentru mai multe detalii și un consult de specialitate, vă puteți programa la o consultație la dr. Cărăuș Cătălin. 

Comentarii Facebook