Zeci de pacienţi din Botoşani infectaţi cu mai multe variante COVID-19 în acelaşi timp
Mai multe persoane din judeţul Botoşani au fost diagnosticate cu două tulpini COVID-19 în urma analizelor realizate în laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, Monica Adăscăliţei, a făcut astăzi, 10 februarie, anunţul oficial.
Conform acesteia, analizele de laborator au confirmat, săptămâna trecută, prezenţa dublei tulpini la aproximativ 30 de pacienţi din Botoşani.
“La secvenţiere, la pacienţii cu COVID, pe lângă tulpina Omicron, care este dominantă la nivelul judeţului Botoşani şi la nivel naţional, am găsit pacienţi cu tulpină Delta, cu tulpină Gama, Alfa, deci acelaşi pacient cu două tulpini în acelaşi timp”, a precizat Adăscăliţei.
„La cazurile din valul 5 am început să vedem aceste două tulpini. În valurile anterioare, au fost foarte puţini, doi - trei pacienţi, care pe lângă tulpina principală au mai prezentat o altă variantă de tulpină. Săptămâna trecută, din persoanele pe care le-am trimis la secvenţiere aproape toate erau cu două tulpini”, a afirmat directorul DPS Botoşani.
Cât de periculos este să fii infectat cu două variante simultan
Virușii evoluează și se schimbă constant. De fiecare dată când un virus se copiază pe el însuşi, există potențialul de a avea loc schimbări în structura sa. Fiecare dintre aceste modificări este o „mutație”. Un virus cu una sau mai multe mutații este numit o „variantă” a virusului original.
Unele mutații pot duce la modificări ale caracteristicilor importante ale virusului, inclusiv caracteristici care îi afectează capacitatea de a se răspândi și/sau capacitatea de a provoca boli mai severe și deces. Toate variantele sunt diferite.
Varianta Omicron are un număr mare de mutații, ceea ce poate însemna că virusul acționează diferit față de alte variante care circulă, fiind mult mai periculos. Dacă un pacient prezintă îmbolnăvire cu două sau mai multe tulpini simultan, acest lucru poate duce la o infecţie severă deoarece sunt mai multe tipuri de mutaţii ale virusului care „atacă” gazda în moduri diferite, spun cei de la OMS.
0 Comentarii