Duminica 22 Decembrie

1 Mai cu defilari si traditionalele gratare, mostenite inca de pe vremea lui Ceausescu


Ziua de 1 Mai a fost sarbatorita pentru prima data in Romania in 1890, de catre miscarea socialista. Putina lume mai tine cont de acest lucru si sarbatoarea de 1 Mai este asimilata cu Nicolae Ceausescu si regimul comunist dinainte de 1989.

In acele vremuri, toata suflarea clasei muncitoare trebuia sa aduca un omagiu "Mult Iubitului Conducator". De 1 Mai oamenii aveau liber doar de forma, pentru ca in realitate era punctul culminat al unei munci de cateva luni in care, in toate judetele tarii, clasa muncitoare defila in uniforme, tinerii interpretau cantece patriotice si formau lozinci scrise cu trupuri umane.

Lozincile erau si ele bine gandite, pentru a-l incanta pe Nicolae Ceausescu: "Traiasca 1 Mai, Ziua solidaritatii internationale a celor ce muncesc!", "Traiasca comunismul, viitorul luminos al intregii omeniri!", "Traiasca Nicolae Ceausescu, cel mai iubit fiu al poporului, ctitorul epocii de aur!".

1 Mai avea si atunci si are si acum o latura cu adevarat populare: gratarul. Si inainte de 1989, pregatirile facute de oficialii comunisti erau dublate de pregatirile facute de fiecare roman, care facea rost cum putea de ceva carne, cateva beri si dupa defilari o "stergea" cu familia si prietenii la padure pentru o distractie adevarata.

Comentarii Facebook