Vineri 22 Noiembrie

2 Aprilie: Ziua în care înțelegem ce presupune conștientizarea autismului


Astăzi, 2 aprilie, sărbătorim Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, prilej cu care trebuie să punem accent pe tot ceea ce înseamnă acceptare, toleranță și iubire față de persoanele cu afecțiuni din spectrul autist.

Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului (#WorldAutismAwarenessDay) a fost stabilită la 18 decembrie 2007 de către Organizaţia Naţiunilor Unite şi este marcată în fiecare an la data de 2 aprilie.

Ce este autismul

E bine să înțelegem că autismul nu este o boală care afectează sănătatea sau funcțiile organismului uman. Pur și simplu, persoanele cu autism se nasc cu o percepție și înțelegere diferită a lumii exterioare. Aceasta ține de dezvoltarea neurologică și nu este cauzată de vreo problemă psihologică sau de educația primită de la părinți.

Autismul afectează aproximativ 1 din 150 de copii din întreaga lume. Este o tulburare de dezvoltare neuronală care le afectează capacitatea de a socializa în mod normal şi în special abilităţile de a utiliza comunicarea verbală şi non-verbală. Din 2012, s-a înregistrat o creştere de 30% a numărului de copii afectaţi de autism, iar Ziua mondială de conştientizare a autismului contribuie la conştientizarea acestei probleme de spectru tot mai răspândite.

Cum se manifestă acest spectru

Autismul apare pentru prima dată foarte devreme, manifestându-se încă din copilărie și progresează în mod constant, fără remisiune, primele simptome apărând în general în jurul vârstei de şase luni şi fiind ferm instalate la vârsta de doi sau trei ani. Mai degrabă decât să aibă o singură caracteristică distinctivă, autismul este indicat prin reunirea a trei simptome separate. Triada include dificultăţi de socializare, probleme de comunicare şi un număr limitat de interese combinat cu un comportament repetitiv.

Autismul nu mai este clasificat ca o singură tulburare, ci mai degrabă ca un întreg spectru care variază în gravitate. Una dintre cele mai cunoscute tulburări de pe listă, în afara autismului propriu-zis, este sindromul Asperger, semnificat de prezenţa simptomelor autismului fără afectarea dezvoltării limbajului.

Copiii cu autism pot deveni genii în anumite domenii

Persoanele din spectrul autist prezintă zone de inteligenţă mult mai puternice decât ale altor persoane. Aceste zone tind să fie în domeniul cititului, artei vizuale, muzicii sau al abilităţilor spaţiale, manifestându-se ocazional la un asemenea grad încât aceste persoane se pot încadra în categoria „supradotate” în aceste domenii. Acest lucru pare să fie contrabalansat de întârzieri semnificative în alte domenii de dezvoltare.

De ce trebuie să conștientizăm autismul

Albert Einstein spunea cândva: „Toți suntem niște genii. Totuși, dacă judeci un pește după incapacitatea lui de a se urca în copaci, acesta va trăi toată viața crezând că este prost“. Acest lucru se întâmplă și în cazul persoanelor cu autism, în momentul în care nu primesc acceptarea versiunii lor de comportament și sunt catalogate ca fiind anormale.

Empatia, înțelegerea și acceptarea sunt calitățile pe care trebuie să le manifestăm față de persoanele cu autism.  Și ne putem schimba atitudinea indiferentă doar atunci când înțelegem că sunt diferiți și că ei pot avea unele calități pe care noi nu le avem:  atenția la detalii, priceperea de a manevra diverse obiecte, creativitate, memorie vizuală, determinare, viteză mare de reacție etc, potrivit Paginadepsihologie.ro.

Simbolurile autismului

Principalul simbol al autismului, recunoscut în întreaga lume, este panglica colorată sau arcul în formă de puzzle. Ea este simbolul de conștientizare universală a autismului. Formatul puzzle-ului simbolizează complexitatea tulburării, care are subtipuri diferite, deoarece fiecare individ are simptome, puncte slabe și puncte forte diferite.

Un alt simpol al autismului este culoarea albastră. Această culoar este unul dintre principalele simboluri care reprezintă autismul deoarece cel mai mare număr de indivizi afectați de această tulburare sunt bărbați, conform celor mai multe studii. Această culoare reprezintă ideea de calm și spiritualitate și este asociat cu autismul deoarece unul dintre simptomele cu care se confruntă majoritatea persoanelor cu autism este disconfortul cauzat de zgomot și neliniște.

Comentarii Facebook