Vineri 22 Noiembrie

26 de femei cu suspiciuni de cancer la sân depistate în Florești

 

Campanie de depistare a cancerului la sân ”Nu am făcut destul”, care a ajuns și în Florești arată cât de importante sunt astfel de inițiative.

 

Am reușit să testăm 142 de persoane (120 de femei și 22 de bărbați) la Florești în weekendul trecut. 

 

26 de femei au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, astfel că medicii au recomandat în funcție de caz mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi. 

 

Campania continuă weekendul acesta în județul Sălaj la Nușfalău pe 17 noiembrie si in Crișeni pe 18 noiembrie”, anunță organizatorii.

 

Calendarul campaniei:

 

3 noiembrie la Săndulești, județul Cluj

4 noiembrie la Chiuiești, județul Cluj

10 și 11 noiembrie la Florești, județul Cluj

17 noiembrie la Nușfalău, județul Sălaj

18 noiembrie la Crișeni, județul Sălaj

24 noiembrie la Băișoara, județul Cluj

25 noiembrie la Căpușu Mare, județul Cluj

 

1 femeie din 7 are o problemă la sâni, dar nu se duce la medic de frică sau rușine

 

Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfășurat în cinci județe din Moldova, medicii au descoperit că 1 femeie din 7 se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau rușine. De asemenea, 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni.

 

”Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar șansele de supraviețuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalități la sâni și au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă și au fost trimise la medicul specialist”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

 

De aceea, în lunile octombrie și noiembrie, FABC în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România, cu sprijinul Roche, Pfizer, Bristol-Meyers Squibb, Novartis, AstraZeneca, Genekor, farmacia Alphega și cu ajutorul voluntarilor de la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj (OSM Cluj) își propune să convingă cât mai multe femei din zonele rurale și nu numai, să meargă constant la un control de specialitate, astfel încât să poată preveni instalarea bolii și, atunci unde este cazul, să înceapă tratamentul la timp, înainte să fie prea târziu.

 

Cancerul la sân poate fi tratat dacă îl depistezi la timp

 

Cancerul de sân este o boală gravă, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România și din întreaga lume. Cu toate că este o afecțiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9000 de românce. Tocmai din acest motiv, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare a sânilor și, cel puțin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

 

3 pași esențiali în depistarea precoce a cancerului la sân

 

1. În fiecare lună trebuie să-ți palpezi singură sânii, de preferat la o săptămână după apariția menstruației. Trebuie să fii atentă la orice fel de modificare apărută în forma sau în dimensiunea sânilor: un nodul, schimbări ale aspectului pielii (încrețitură, gropiță, roșeață, aspect de “coajă de portocală”), secreții sau modificări la nivelul mamelonului. Specialiștii susțin că 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite de femei în timpul alăptării. 

2. Dacă observi vreuna dintre modificările de mai sus, trebuie să mergi imediat la medicul de familie. 

3. Ecografia sau mamografia (după vârsta de 40 de ani) sunt extrem de importante. Chiar dacă nu ai descoperit nicio problemă este foarte important să mergi la medicul ginecolog sau la medicul de familie o data la trei ani dacă ai până în 40 de ani și în fiecare an dacă ai peste 40 de ani.

Comentarii Facebook