Duminica 22 Decembrie

30 de copii cu ADHD din Cluj vor primi ajutor. Sistemul public de învătământ nu e pregătit pentru a interveni - VIDEO


ADHD (Deficit de Atenţie / Hiperactivitate / Impulsivitate) este o tulburare neuropsihiatrică, relativ frecventă, cel mai întâlnită la copii şi adolescenţi, datorată unui dezechilibru în creier.

Fundaţia "Paşi înainte" în parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, Clinica de Psihiatrie Pediatrică şi Inspectoratul Judeţean Cluj, au demarat, sâmbătă, 17 noiembrie, la Cluj-Napoca, un proiect de interveţie în mediul educaţional pentru sprijinirea copiilor cu ADHD.

Specialiştii asociaţiei îşi propun să pregătească 30 de psihologi şcolari pentru intervenţie complexă în cazurile copiilor sau adolescenţilor cu ADHD utilizând modelul american, adică prin lucrul în echipă multidisciplinară cu psihologul şcolar ca manager de caz şi instruirea invăţatorilor/profesorilor pentru acomodarea la clasă.

Proiectul va urmări cazurile a 30 de copii cu ADHD care vor fi incluşi în programul de intervenţie complexă şi vor fi monitorizaţi de specialiştii Asociaţiei Paşi Înainte pe o perioadă de 6 luni, după intervenţia psihologului şcolar.

Printre obiective se regăseşte şi pregătirea adolescenţilor cu ADHD incluşi în proiect să înveţe să îşi pledeze cauza şi să îşi facă cunoscută condiţia în faţa cadrelor didactice, lucru valabil şi pentru părinţii acestora.

ADHD sau Deficitul de Atenţie şi Tulburare Hiperkinetică este una din dizabilităţile psihice cu largă răspândire în rândul copiilor şi adolescenţilor din ţara noastră care este în acelaşi timp printre cele mai puţin înţelese la nivelul publicului larg, dar şi a autorităţilor. Pe scurt este vorba de copii care au probleme serioase de concentrare a atenţiei, impulsivitate şi hiperactivitate. Potrivit statisticilor Centrului Naţional de Sănătate Mintală, peste 220.000 elevi preşcolari sunt afectaţi de o formă de ADHD. Ministerul Sănătăţii nu are însă programe publice de depistare a ADHD-ului.

Clujul se numără printre puţinele cazuri din ţară unde autorităţile locale au finanţat o astfel de analiză la nivelul copiilor din grădiniţele publice ale oraşului. În lipsa fondurilor pentru asigurarea de către sistemul public de învăţământ a tutorilor la clasă pentru aceşti copii, povara pregătirii şi tratării acestor copii le revine în întregime părinţilor şi cadrelor didactice.

Comentarii Facebook