60% dintre româncele, consultate într-o campanie națională, au fost diagnosticate cu infecţii vaginale
Circa 60% dintre femeile consultate într-o campanie națională au fost diagnosticate cu infecţii vaginale.
Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie a susținut în perioada 10 Februarie - 10 Martie 2014 campania naţională de informare şi educație medicală privind sănătatea femeii: Zilele V – Protejează-ți feminitatea! Ȋn cadrul campaniei femeile din 16 oraşe au beneficiat, pe lângă informare, şi de un consult ginecologic gratuit pentru depistarea infecțiilor vaginale.
Consultaţiile s-au desfăşurat în 32 de clinici din 16 oraşe (București, Brașov, Constanța, Craiova, Focșani, Iași, Suceava, Bacău, Satu Mare, Timișoara, Pitești, Oradea, Cluj Napoca, Ploiești, Târgoviște și Arad). Astfel, în perioada 10 februarie-10 martie au fost efectuate aproximativ 3500 de consultaţii, cele mai multe în Oradea, Iaşi, Timişoara şi Constanţa. Dintre acestea, aproximativ 60% au fost diagnosticate cu infecţii vaginale.
”Această primă ediţie a campaniei naţionale Zilele V ne-a arătat ca sunt in continuare multe femei cu infecţii vaginale care nu se prezintă la medicul ginecolog. Deşi româncele au evoluat mult la acest capitol, numărul celor diagnosticate cu o infecţie vaginală rămâne destul de mare”, mentioneaza Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie.
Ȋn urma celor 3405 consultaţii, aproximativ 60 % din diagnostice au fost reprezentate de infecţii vaginale (34.07 % reprezentat de vaginită, urmat de 24.23% cervicită). S-a putut observa şi un procent de 3%, reprezentând confirmări de sarcină.
”Mai avem de lucrat până când româncele vor înţelege importanța consultului medical și riscurile automedicației. Consultația ginecologică de rutină, însoțită de cele mai multe ori de o ecografie transvaginală, este recomandată cel puțin de două ori pe an la persoanele active sexual și o dată pe an la femeile aflate la menopauză. Cred ca Zilele V este o campanie care ar trebui desfăşurată anual” adaugă Prof. Dr. Radu Vlădăreanu.
Vaginitele sunt infecţii vaginale asociate cu un agent patogen străin și se împart în: vaginite micotice, vaginite bacteriene, vaginite mixte (micotică + bacteriană) și infecții cu transmitere sexuală. Dintre acestea, un procent important (24,6 %) îl reprezintă infecțiile mixte. Infecțiile vaginale lăsate netratate sau automedicația cresc vulnerabilitatea la infecții și cervicită (termen care include toate inflamațiile colului uterin), pot duce la infertilitate și aduc şi un disconfort zilnic, persistent.
Rezultate Campaniei nationale Zilele V – Protejează-ţi feminitatea !
Ȋn perioada 10 Februarie – 10 Martie 2014, au fost efectuate un total de 4349 programări. Cele mai multe programări au fost efectuate în Iaşi (760), urmat de Constanţa (729) şi Oradea (623).
Ȋn perioada 10 Februarie – 10 Martie 2014, din totalul de 4349 programări, au fost efectuate 3405 consultaţii. Cele mai multe consultaţii au fost efectuate în Oradea (675), Iaşi (563), urmat de Timişoara (311).
Ȋn ceea ce priveşte repartiţia pe grupe de vârstă, procentul cel mai mare (27 %) a fost reprezentat de grupa de vârstă 35-45 ani, urmat de un procent de 26 % fiecare, pentru grupele de vârstă 25-35 ani şi peste 45 ani. Grupa de vârstă 18-25 ani a reprezentat 21 % din totalul consultaţiilor (3405 consultaţii).
Ȋn urma celor 3405 consultaţii, aproximativ 60 % din diagnostice au fost reprezentate de infecţii vaginale (34.07 % reprezentat de vaginită, urmat de 24.23% cervicită). S-a putut observa şi un procent de 3%, ce a reprezentat confirmări de sarcină.
0 Comentarii