900 de clujeni mor anual din cauza bolilor asociate poluării. Primăria face dezbatere publică VINERI
Primăria Cluj-Napoca va organiza vineri, 16 iunie, de la ora 12.00, in Sala de Sticlă, o dezbatere publica privind aprobarea Planului de calitate a aerului pentru municipiul Cluj-Napoca.
Planul realizat de SC Unitatea de Suport pentru Integrare SRL arată că poluarea afectează anual foarte multe persoane, iar circa 900 mor anual din cauza bolilor asociate.
”Se observă că cel mai ridicat indice de mortalitate se regăsește în cazul bolilor asociate și poluării aerului: tumori, boli endocrine, boli ale aparatului circulator, boli ale aparatului respirator, malformații congenitale.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe baza datelor colectate a estimat că în anul 2012 au murit circa 7 milioane de oameni – unul din opt din totalul deceselor la nivel mondial- ca urmare a expunerii la poluarea aerului. Ceea ce relevă că poluarea aerului este acum în lume cel mai mare risc de mediu la adresa sănătății umane. Reducerea poluării aerului ar putea salva milioane de vieți”, precizează experții SC Unitatea de Suport pentru Integrare SRL.
Un studiu din 2014 clasa Clujul pe primul loc în Europa în ceea ce privește calitatea aerului.
Clasamentul a fost publicat atunci de Asociația ”Respire” în parteneriat cu revista ”We demain” și realizat folosind baza de date Airbase a Agenției Europene de Mediu, care strânge înregistrările tuturor stațiilor europene de măsurare a calității aerului. Clasamentul a fost determinat prin adăugarea numărului de zile de depășire, în 2011, a unor praguri sanitare de către trei poluanți: PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxidul de azot și ozonul. Numărându-se printre principalii agenți nocivi din aer, acești trei poluanți periculoși pentru sănătate pot provoca tulburări respiratorii, boli cardiovasculare, cancere pulmonare și pot cauza decese timpurii, relatează Le Monde.
Surprinzător, Cluj-Napoca, oraș din nord-vestul României, este în fruntea palmaresului, scrie Le Monde. Dar, precizează asociația, acest oraș cu 324.000 de locuitori nu are decât doi senzori, care nu măsoară particulele fine, în timp ce Berlinul, care deține o rețea de 48 de stații de măsurare, se situează abia pe locul 65.
6 Comentarii
VOATI BOC !!
Masina ieste o necesitate. Fara ia nu pot.
Nu-mi place sa circul prin oras dar nu am ce face. Primarul nu mi-a oferit nici o alternativa, din Floresti spre locul de munca travesez Centrul, Zorilor ori Grigorescu. In oras elimin noxe toxice, mai ales ca stau in blocaje. La fel e si daca folosesc autobuzul.
Nea caisa autobusul elimina noxe cu zeci de calatori.. tu sibgur in tigaie..
Daca maine mii de oameni ar incepe sa calatoreasca cu CTP si si-ar vinde masinile, cum te-ai mai plimba cu autobuzul?
Oare esti singurul care nu stie ca de ani de zile CTP e subventionat din impozitele autoturismelor?
Chiar nu stiai ca cei care platesc impozite pe autoturisme iti platesc tie biletul?
Tu chiar crezi ca din cei 4 lei cat costa… Citeste mai departe