Vineri 22 Noiembrie

A atacat o femeie în Piața Gării și i-a smuls lănțișorul de la gât

 

Un tânăr de 17 ani din Fizeșu Gherlii a fost reținut de polițiști după ce a atacat o femeie în Piața Gării din Cluj-Napoca și i-a sustras lănțișorul de la gât.

 

La data de 21 iunie, în jurul orei 00:50, polițiștii din cadrul Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Cluj au fost sesizaţi de către o femeie de 31 de ani, din Aiud, cu privire la faptul că a fost deposedată de lănțișorul pe care-l purta la gât.

 

Aceasta a reclamat faptul că, un tânăr de circa 17 ani, i-a sustras, prin smulgere de la gât, un lănțișor din aur, în timp ce se afla în fața gării din Cluj-Napoca.

 

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat pe strada Căii Ferate, din Cluj-Napoca, un tânăr de 17 ani, din comuna Fizeșu Gherlii. 

 

Asupra tânărului a fost găsit lănţişorul reclamat ca fiind sustras, acesta fiind ridicat şi predat părţii vătămate.

 

În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

 

Polițiștii recomandă o serie de măsuri pentru a preveni astfel de fapte:

 

Victimele preferate ale acestui gen de fapte sunt femeile a căror ţinută lejeră de vară expune bijuteriile şi facilitează smulgerea acestora.

 

În astfel de cazuri, infractorii acţionează rapid, pe stradă, venind în fugă din spatele victimei sau apropiindu-se din sens opus, smulg bijuteria şi se pierd ulterior în mulţime sau dispar pe străduţe lăturalnice, înainte ca victima să poată reacţiona.

 

Astfel de cazuri pot fi întâlnite şi în mijloacele de transport în comun, întrucât  tâlharii profită de aglomeraţia la urcarea şi coborârea din acestea. Aceştia  acţionează în staţii, când uşile se închid, victima rămânând blocată înăuntru.

 

Evitați purtarea ostentativă de bijuterii respectiv, lănţişoare, brăţări sau cercei, care pot fi tentante pentru tâlhari.

 

Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate, slab circulate, precum gangurile sau străduţele lăturalnice. 

 

Și copiii pot fi victime ale acestor fapte. De aceea vă recomandăm să nu îi expuneţi inutil unor pericole, acceptând ca ei să poarte la vedere, oricând și oriunde,  bijuterii valoroase. Dacă totuşi o fac, sfătuiţi-i să nu se lase atraşi în locuri izolate de către persoane necunoscute, indiferent de pretextul folosit de acestea.

 

Anchetatorii care documentează acest gen de infracţiuni, vă recomandă să nu încercaţi să vă opuneți prin forță dacă sunteți victima unei tâlhării. Este mult mai util să reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului, constituția fizică, vestimentația şi dacă este posibil cât mai multe detalii, cum ar fi numărul maşinii, porecle între agresorii, dacă sunt mai mulţi, modalitate de abordare.  

 

De asemenea, în cazul tâlhăriilor, este bine să rețineți că, indiferent de valoarea materială sau sentimentală a unor bunuri, integritatea corporală sau viaţa dumneavoastră sunt mult mai importante, iar datele care pot fi oferite ulterior polițiștilor vor ajuta la o cât mai rapidă identificare a infractorilor. 

 

În cazul acestui gen de infracţiuni, cea mai bună metodă de apărare este strigătul de ajutor. Acesta are un efect descurajant și îl poate determina pe agresor să-şi abandoneze planul.

 

Dacă sunteți martori la comiterea unei tâlhării, nu protejaţi infractorii prin tăcere, dându-le prilejul să mai comită și alte fapte. Sesizaţi Poliţia prin Apelul Unic de Urgență 112 pentru a spori şansele de identificare, prindere şi  pedepsire a infractorilor.

Comentarii Facebook