Duminica 8 Septembrie

A crescut numărul medicilor clujeni care au cerut mită, potrivit Hărții Șpăgii. Creșterea cea mai mare este la Institutul Oncologic


Creșterea cazurilor de mită în spitalele din Cluj conform Hărții Șpăgii

 Harta Șpăgii arată că procentul cazurilor în care pacienții clujeni au fost nevoiți să dea șpagă a crescut de la 2.86% în mai 2024 la 3.74% în iunie 2024. Harta este realizată de Dragoș Vana, pe baza datelor colectate de Ministerul Sănătății prin Mecanismul de feedback al pacientului. Acestea evidențiază o creștere semnificativă a cazurilor de mită în spitalele din Cluj în luna iunie, comparativ cu luna mai 2024.

Întrebarea la care au răspuns pacienții: 

Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?


harta spagii mai 2024.png


spaga iunie 2024.png


Printre spitalele cu cele mai multe cazuri semnalate de mită se numără Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Precizăm că acesta este și spitalul la care cei mai mulți pacienți au transmis feedback, deci un aspect relevant este să luăm în calcul procentul celor care au spus că au fost nevoiți să dea șpagă.

În luna mai, 31 din 854 (3.63%) de pacienți ai Spitalului Clinic Județean Cluj care au transmis feedback au raportat că au fost nevoiți să dea mită, în timp ce în luna iunie, 25 din 724 de pacienți (3.45%) au raportat același lucru. Deci la Spitalul Județean procentul celor care au raportat șpagă a scăzut puțin față de luna precendentă. Cu toate acestea, spitalul rămâne pe primul loc ca număr de raportări de cazuri de „atenții”, dar și cu cele mai multe răspunsuri transmise.

Nu același lucru s-a intamplat, însă, la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie "Prof. Dr. O. Fodor" care a înregistrat o creștere a cazurilor de mită. În luna iunie, 14 din 254 de pacienți (5.51%) au declarat că au fost nevoiți să dea mită, comparativ cu 8 din 309 pacienți (2.59%) în luna mai.

Cea mai semnificativă creștere a fost raportată la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuță" Cluj-Napoca. În luna iunie, 5 din 29 de pacienți (17.24%) au raportat că au dat mită, comparativ cu 3 din 49 de pacienți (6.12%) în luna mai.

Aceste date evidențiază o problemă îngrijorătoare în sistemul de sănătate din Cluj, unde pacienții se confruntă tot mai des cu solicitări de mită pentru a beneficia de servicii medicale. Ministerul Sănătății continuă să monitorizeze situația și să implementeze măsuri pentru combaterea acestui fenomen.


spaga spitale iunie 2024.png




spaga spitale mai 2024.png

Comentarii Facebook