Duminica 24 Noiembrie

A început procesul fostului BOSS al CFR Cluj, Arpad Paszkany. Unde au dispărut 10 milioane de euro din Champions League?


După șase ani de la începerea cercetărilor, a început și procesul în care Arpad Paszkany  si Iuliu Muresan, fostul președinte al CFR Cluj, sunt cercetați pentru constituire a unui grup infracțional organizat, scrie bzc.ro.

Paszkany Arpad a fost chemat la audieri la DIICOT Cluj, joi, 19 mai 2016. Acesta a ajuns la DIICOT în Mercedesul său și părea ușor stresat.

Nu am habar de am fost chemat. M-au chemat să vin la ora 13.00. Au fost la mine acasă la 7.00”, spunea acesta, în luna mai 2016.

DIICOT a făcut 20 de percheziţii la locaţii situate în mun. Bucureşti precum şi mun. Cluj-Napoca privind sustragerea unor sume uriașe de bani de la clubul de fotbal CFR Cluj, dar și a săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. 

Infracţiunea de delapidare se referă la posibila însuşire de bani (suma totală de 8.485.682 euro) din patrimoniul SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA de către persoane din cadrul societăţii comerciale care deţin clubul de fotbal CFR CLUJ 1907, cu atribuţii de gestiune sau administrare a sumelor clubului, care nu au calitatea de funcţionari publici, în interesul lor ori pentru alte persoane”, anunța atunci DIICOT.

Conform procurorilor, faptele au fost comise prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) care au prestat servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există elemente majore de suspiciune de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de Club, provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.

În iunie 2016, cei din acest dosar au fost acuzați oficial de delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani. Suma sustrasă a ajuns între timp la 10.000.000 de euro.

La data de 07.06.2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj  au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor PASZKANY ARPAD – ZOLTAN (acţionar majoritar la Clubul CFR 1907 Cluj) şi MUREŞAN IULIU-PAUL (preşedinte al Clubului CFR 1907 Cluj)  pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală  în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

Faţă de cei doi inculpaţi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

S-a reţinut că în perioada 2008 – 2013, persoane din cadrul societăţii comerciale care deţin clubul de fotbal CFR CLUJ 1907, cu atribuţii de gestiune sau administrare a sumelor clubului, şi-au însuşit suma totală de aproximativ 10 milioane euro din patrimoniul SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA.

În acest sens se reţine faptul că inculpatul MUREŞAN IULIU – PAUL a avut calitatea de administrator al clubului iar faptele reţinute în sarcina acestuia au avut ca principal beneficiar pe inculpatul PASZKANY ARPAD – ZOLTAN.

S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către inculpatul PASZKANY ARPAD – ZOLTAN.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor  servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA”, precizează procurorii DIICOT Cluj.

De asemenea, s-a reţinut că ”membrii grupului au evidenţiat în actele contabile ale ale SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA  cheltuieli care nu au avut  la bază operaţiuni reale ori  au evidenţiat  operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind suma totală de aproximativ 10 milioane de euro”, mai spus procurorii clujeni.

Comentarii Facebook