A murit un jurnalist cunoscut al Clujului, unul dintre cei mai mari scriitori maghiari din România
Jurnalistul și scriitorul maghiar István Szilágyi, distins cu Premiul Kossuth şi Premiul József Attila, care ocupa funcția de redactor-şef fondator al revistei literare Helikon, a murit la Cluj-Napoca, la vârsta de 86 de ani.
Redacția Helikon de la Cluj-Napoca este în doliu. István Szilágyi a fost membru al catedrei de literatură de la Academia Maghiară de Arte. Acesta a decedat miercuri dimineaţă, după o boală suportată cu demnitate, a anunţat redacţia, pe pagina sa de Facebook.
István Szilágyi s-a născut pe 10 octombrie 1938, în Cluj-Napoca. În anul 1940, familia sa s-a mutat la Zalău, iar această perioadă a vieții sale a fost una definitorie. Tragedia l-a lovit în 1943, când tatăl său a pierit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe malurile râului Don, constituind o pierdere imensă pentru întreaga familie.
Și-a început educația la școala din Zalău, după care s-a întors la Cluj-Napoca în 1952, pentru a urma studiile la un liceu de mecanică feroviară. Ulterior, a lucrat în atelierele feroviare din Oradea și Satu Mare, încercând să devină mecanic de locomotivă, însă problema sa de vedere slabă l-a declarat inapt la examenul medical.
În anul 1958, a fost acceptat la Facultatea de Drept a Universității din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1963. Cu toate acestea, a refuzat postul de procuror oferit ulterior și nu s-a angajat în nicio altă funcție care să necesite diploma sa în drept.
Primele sale scrieri au fost publicate în săptămânalul maghiar "Utunk", unde mai târziu a devenit angajat, iar din 1968 a fost promovat ca redactor-șef adjunct. Din 1990, a ocupat poziția de redactor-șef al revistei literare, reînființată sub numele de "Helikon".
Numele său este asociat cu numeroase capodopere ale literaturii maghiare, cel mai recent roman al său fiind publicat în 2020.
În 2002, István Szilágyi a fost ales membru al Academiei Maghiare de Arte, iar în 2010 a devenit membru al Academiei Literare Digitale.
Pe parcursul carierei sale, a fost distins cu numeroase premii prestigioase: în 1990 a primit Premiul József Attila, în 1992 Premiul Ady Endre, în 1995 Premiul Déry Tibor, iar în 1999 i s-a acordat Crucea Mică a Ordinului de Merit din Ungaria.
În 2001 a fost laureat cu Premiul Kossuth pentru contribuția sa remarcabilă în domeniul literaturii, pentru munca sa în îmbogățirea genului prozei cu elementele arhaice ale limbii maghiare, și pentru operele sale sensibile, care explorează procesele istorice și analizează legile universale ale existenței umane.
În 2003 a fost distins cu Premiul Márai Sándor, în 2008 cu Premiul Arany János, în 2009 cu Premiul Alföld, iar în 2011 cu premiul Fundației pentru Literatura Maghiară din Transilvania, acordat pentru întreaga sa activitate. În 2014 a primit distincția de Artist al Națiunii, iar în 2017 i s-a conferit Premiul Prima. În 2020, UDMR i-a acordat Premiul Alianța pentru Transilvania, pentru întreaga sa contribuție.
23 Comentarii
Nu e nimic ca a mai murit un Hungur.
O veste buna doar.
@Horea : Iar vestea rea este ca, noi in schimb, ramanem cu tot mai multi incompetenti si rasisti ca tine-n tara.
@Horea : rasist burtos si impotent! Asa e boborul asta PSBTHLIM......
De mine ați uitat?
Ó, Istenem. Meleg vagyok.
Pshtlimbic...
rip zocaci istvan aka matias rexi
Eficient și sigur...
Cand vad in titlu "un celebru X (compozitor/scriitor/sportiv/etc)", dar fara sa-i bage numele in titlu, ii clar ca nu-i deloc celebru, iar si acest articol confirma asta
@Hank Rearden: si mie mi s-a sculat ! Te astept sa lingi falu.sul maret si zemos !
@Hank Rearden: Daca tu, retardatul cu doi neuroni, tzaran primitiv violator de oi mutat la bloc in fundul Manasturului nu il cunosti, nu inseamna ca nu-i cunoscut. Este cunoscut, dar nu la tine la stana.
@Hank Rearden: Exact. Daca ar fi celebru, ar scrie numai numele, fara laude. Dar cum n-a auzit nimeni de el, daca baga numele in titlu, nu deschide nimeni articolul.
no binieee. o ratat zilele moghioruilor
@.: Păi, numai ălea le putea rata. Zile culturale române nu există. "Khetane" nu se pune...
@Magyar: 1. Unde ai mai vazut sa se serbeze zilele culturii propriei culturi in vre-o tara? Ar fi chiar caraghios. Se serbeaza doar cele ale unor minoritati, majoritatea nu are nevoie de a fi mentionata, omologata ca de-aia e majoritate, nu stiu daca prinzi ideea ....
2. Daca vrei sa compari cultura romaneasca cu cea maghiara esti si mai ridicol,… Citeste mai departe
@RoccoSiFreddy:
Eu sincer ti le-as insirui, insa ce rost ar avea? Creierul tau e al unui babuin castrat din Zoo Baneasa. Ar tb sa o lasi mai moale cu bautul in exces de Mona si prenadezul folosit zilnic.