Vineri 22 Noiembrie

A murit Viorel Siserman, fostul procuror șef al Parchetului Militar Cluj


Fostul procuror șef al Parchetului Militar Cluj, col. (r.) magistrat Viorel Siserman, s-a stins din viață.

Siserman s-a pensionat în 2020, iar anunțul făcut de Tribunalul Militar Cluj a șocat pe toți cei care l-au cunoscut pe colonelul Viorel Siserman. 

Decesul a fost înregistrat duminică, 10 iulie.

Viorel Siserman a condus anchete grele, cele mai renumite fiind Revoluția de la Cluj si Mineriada 4, din Ianuarie - Februarie 1999.

A murit un prieten drag. Viorel Siserman, fost procuror militar, cu gradul de colonel, a murit. Pentru noi, cei care îi căutăm pe morții comunismului, n-a fost funcție și grad, ci un prieten adevărat. De fapt, printre puținii care ne-a ajutat fără ezitare, deși celelalte autorități din România ni s-au pus împotrivă. Viorel a continuat să ne acorde asistența judiciară, în căutarea partizanilor uciși în Transilvania, atunci când la conducerea Parchetului General s-a decis că asta nu reprezintă nici o prioritate și nici nu este de interes național, iar Laura Codruța Kovesi a hotărât că morții comunismului nu merită atenție. Și-a riscat, pentru noi, gradul și funcția. A continuat să ne însoțească, pe drumurile deloc ușoare prin Apuseni, la Mesentea, la Dealul Capsei, la Bistra, la Răchițele și în câte alte locuri, pierzându-și, în schimb, avansările, postul de conducere sau detașarea la Parchetul General (…). Viorel a fost un prieten adevărat. Ca să înțelegeți mai bine: micile avantaje ale funcției sale – când i se pregătea o masă bună la Cercul Militar din Cluj, ori la popotă (…), le-a împărțit întotdeauna cu noi. Prin toate deplasările făcute împreună, știind că nu prea avem bani (…), ne plătea el mesele, deși – fiind chemat ca procuror la «cazuri» pe care i le puneam în cârcă, ar fi trebuit, din curtoazie, să fie invers. Generos, bun și curajos – așa l-am cunoscut. Furios și vituperant uneori, la adresa șefilor săi, pe măsură ce a înțeles, ca și noi, tot mai bine, importanța de a scoate la lumină victimele comunismului. Am fost cu el, ani de zile, în «misiunea» aceasta grea, de dezgropare a adevărului bine ascuns de Securitate, și la bine, și la rău (…). Am făcut acum, în această amiază tristă, o cruce mare pentru Viorel, omul fără care mulți martiri n-ar avea una, și pentru sufletul lui bun, înălțat la cer”, a scris istoricul și scriitorul Marius Oprea, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Comentarii Facebook