Absolvent al Școlii de Poliție din Cluj a demisionat din Poliție în 20 de zile. Relatarea este TERIFIANTĂ
Un tânăr care a absolvit Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca a relatat umilințele pe care a trebuit să le îndure în timpul școlarizării, dar și apoi, după ce a fost repartizat în Prahova.
”Mă numesc ”agent” Boran George și sunt un băiat din Caraş-Severin care a fost plecat în Spania, împreună cu familia, timp de 15 ani, adica de la vârsta de trei ani.
La vârsta de 18 ani am decis să fac "minunatul pas" de a mă întoarce în România.
Deoarece visul meu din copilărie a fost să devin polițist, am zis că cea mai adecvată opțiune este cea de a da admitere la Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca.
Întrucât eu nu făcusem nicio clasă în România, timp de aproximativ șase luni am fost nevoit să iau intensiv ore de gramatică, limba română și engleză, iar o dată pregătit, am susținut examenul de admitere, unde am obținut 74 de puncte. Îmi amintesc că în momentul în care am văzut la avizier că punctajul meu, care reprezenta media ultimului admis, a fost obținut de mai mulți concurenți, am fost convins că n-am nicio șansă să fiu declarat admis din moment ce eu făcusem studiile în Spania, iar media mea de "BAC" era irelevantă. Asta e, mi-am zis, am picat.
Am ieșit din școală și am plecat spre casă, având 250 de km de parcurs, cu gândul că voi da un nou examen de admitere în anul următor.
A doua zi însă am avut parte de o surpriză. Am primit un telefon de la Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca si mi s-a comunicat că s-au eliberat niște locuri şi am fost și eu admis. Bucuros de vestea primită, m-am urcat din nou în maşină şi am plecat la Cluj, pentru a mi se lua măsuri pentru uniformă.
Totul a fost bine până când am intrat în școala de agenți de poliție şi m-am lovit de bătăile de joc excesive venite din partea cadrelor, de uniforma ruptă și pantalonii cu gauri în loc de buzunare, care mi-au fost oferiți”, relatează Sindicatul Polițiștilor ”Diamantul”.
Ceea ce a urmat după ce a intrat în școală, a fost o umilință continuă.
”În prima luna în care am ajuns în Şcoala de Agenți de Poliție ni s-a cerut să intrăm în IPA obligatoriu fiind nevoiți să plătim o suma de aproximativ 60 de lei. De mai multe ori ne-au fost ceruți banii pentru a cumpăra veselă la cantină şi pentru a repara defectele complexului şcolar care pot spune cu certitudine că nici până acum nu au fost remediate. De exemplu, în sala de sport poate să îți ”pice” din ”întâmplare” o bucată de tencuială în cap, deoarece o şcoală "EUROPEANĂ" prevede lucrul astă, din căte se pare. Totodată, pentru a susține tragerile în poligon am fost nevoiți să achiziționăm fiecare clasă etichete pentru a lipi țintele, adică mai 25 de lei/clasă. Ne-a fost cerută şi suma de 13 lei, pentru a susține proba sportivă de absolvire şi 5 lei pentru ”Locul de parcare” al echipajului SMURD, care a supravegheat întreaga activitate, plus copierea xerox a cursurilor care a fost peste 100 lei de persoană.
Avănd în vedere că eram 300 de elevi țin să cred că suma pe şcoala depaşeste un total de 70.000 de lei. Bani pentru care nici în zi de azi nu avem siguranța că au mers unde trebuia, deoarece nu ni s-a oferit niciodata o factura sau o chitanță pe sumele cotizate.
Țin să spun că ingredientele folosite în măncarea pe care o serveam la cantină erau de cea mai penibilă calitate posibilă, în așa hal încât mai bine de jumătate dintre elevi nu măncau la cantină, deci peste 100 de kilograme de mâncare erau aruncate zilnic. Totodată, precizez că nu caut să fac rău nimănui şi nu pun la îndoială profesionalismul bucătarilor şi a personalului angajat la cantină, deoarece ei s-au ocupat de gătit cu produsele pe care le-au avut şi vreau să clarific faptul că nu încerc să îi atac pe ei, ci doar doresc să scot în evidență faptul că din norma de hrană, care era folositā la achiziționarea produselor, probabil pentru a face economie, conducerea şcolii cumpăra cele mai proaste produse cănd vorbim de calitate.
Cea mai gravă problemă a mea a aparut atunci cănd m-am întors din practică, timp în care mi-am făcut un tatuaj pe picior cu o semnificație personală, de suflet. Tatuajul constă într-o aripă cu diferite culori, aripa pe care, cu o săptămână înainte de a susține examenul de absolvire, în momentul în care elevii ne-am prezentat la examinarea medicală, doctorul mi-a observat-o şi l-a chemat pe domnul director al Școlii de Agenți de Poliție "Septimiu Mureșan", pentru a decide ce măsură se va lua împotriva mea.
Acesta, când a vazut tatuajul mi-a spus că în niciun caz nu mai pot să susțin examenul de absolvire şi că va trebui să mi-l scot cu ședințe laser și de-abia atunci îmi va da şansa să susțin examenul, cu următoarea serie de elevi ai școlii de poliție, adică peste două luni, în noiembrie 2019.
Când m-am văzut în acea incredibilă ipostază și am realizat că toată munca și eforturile mele timp de un an, în școala de poliție, riscă să fie în zadar, am fost nevoit să apelez la domnul Marius Bărbulescu, lider al Sindicatului Polițistilor "Mihai Viteazul", pentru ai cere sprijin. Acesta a fost dispus să mă ajute din primul moment şi urmăndu-i sfaturile am redactat o adresă către conducerea Școlii de Agenți de Poliție "Septimiu Mureșan" Cluj - Napoca, pe care am depus-o la secretariatul unității, cu număr de înregistrare. A doua zi am fost chemat de directorul școlii, în biroul acestuia, iar în prezența dirigintelui meu, mi-a comunicat că a analizat cererea mea, nu mai e nicio problemă cu tatuajul, iar eu pot să susțin examenul de absolvire. Probabil a realizat penibilul situației în momentul în care şi-a dat seama ca nu există bază legală pentru a-mi interzice dreptul meu de a susține examenul de absolvire.
Pentru a se răzbuna pe mine și a-mi taxa îndrăzneala de a apela la liderul de sindicat, domnul director, om ”ambițios”, fiind într-o ipostaza negativă, a decis sa mă trimită la o examinare psihologică, pe motiv că modul în care am scris adresa, i s-a părut a fi unul "agresiv", iar dănsul s-a găndit "citez": "George, tu trebuie să te examinezi psihologic, deoarece eu ție nu pot să îți dau pistol, fiindcă ești o persoană agresivă și mâine - poimăine mă împuști".
Până la urmă nu am avut ce să fac și a trebuit să mă prezint la psihologul şcolii ca să fiu puțin "examinat" de către acesta, pentru liniștea domnului director. Mare mi-a fost mirarea atunci cănd tot de la el am aflat că pe director l-a deranjat foarte tare faptul că eu am apelat la Sindicatul "Mihai Viteazul" şi nu felul în care m-am adresat în adresa pe care i-am înaintat-o, deoarece în nici un moment nu am fost agresiv.
Desigur, până la urmă era unicul lucru pe care îl mai puteau face împotriva mea, deoarece excluderea mea din examen nu era un lucru legal. Totuşi am decis să tac şi să trec peste toată bătaia de joc”, se mai arată în relatarea foarte exactă a celor petrecute.
După absolvire, Boran George a fost nevoit să accepte o detașare la IPJ Prahova, unde și-a dat demisia după 20 de zile.
”Odată ce am terminat cu examenele și am absolvit școala, am primit o pereche de pantaloni care nu erau de talia mea şi nu intrau pe mine, o cămașă cu însemne, o pereche de pantofi și câteva geci de poliție cu care urma să mă descurc următoarele săptămâni pe teren.
Am absolvit şcoala pe 20 septembrie 2019 iar pe 1 octombrie 2019 a trebuit să mă deplasez la IPJ Prahova unde eu, împreună cu zeci de proaspeți absolvenți, a trebuit să ne căutăm cazare în Ploiești deoarece ne-au plimbat o săptămână până să știm unde am fost repartizați.
Mai concret, vreau să spun că în 5 zile am cheltuit peste 800 de lei pe cazare, mâncare și transport, deoarece demersurile au fost făcute cu calm și nepăsare, fără a se ține cont de problemele și de situația noastră de tineri şi proaspeți absolvenți.
Scârbit fiind din școală, cănd am ajuns la IPJ Prahova, unde am observat lipsurile logistice cât și multe "drepturi" care figurau doar în scris, am decis să îmi dau demisia.
Din momentul acela au început bătăile de joc şi "miştourile" din partea unor colegi cu funcții înalte. De exemplu: ”Sper să ai frigiderul destul de mare acasă fiindcă ți-l vor umple cei de la conducere”.
O data depusă demisia aveam nevoie de semnătura Inspectorului Şef, pe care l-am asteptat de mai multe ori câte 8 ore pe zi, timp în care am ajutat un coleg să facă arhivă.. măcar ca să nu pierd timpul...
Au trecut căteva ore bune şi am cerut Şefului de la Resurse Umane dacă îl poate ruga frumos pe Şeful de Inspectorat să aibă o discuție cu mine ca să îi explic personal de ce am nevoie să renunț la perioada de preaviz, iar răspunsul lui a fost că: ”Şeful de Inspectorat nu are timp să vorbească cu oricine", moment în care am rămas ”mut" şi am evitat să mai fac comentarii. Poate dacă aș fi fost un semizeu m-ar fii băgat în seamă, dar cum sunt un simplu agent a trebuit să aștept ca să văd răspunsul la cererea de preaviz din raportul de demisie.
Văzând că se repetă același lucru zile în șir am decis să îmi amân demisia și să încerc totuși viața de pe teren, adică adevărata muncă de polițist.
A cincea zi de umblat pe la inspectorat am aflat unde am fost repartizat, adică la Secția 11 de Poliție Drajna, Postul de Poliție Ceraşu.
Odată ajuns pe teren m-am trezit într-o secție în care nu aveam căldură, toaletă şi nici apă curentă unde să ne spălăm pe mâini. Adică, dacă mergeam la un caz de înjunghiere și mă pătam cu sânge nu puteam să beneficiez de o igienă normală pe care o găsești în orice țară civilizată. Pe scurt, dacă prin absurd eram eu mai "prost" și peste 2 ore uitam că m-am pătat cu sânge și nu am avut cu ce să mă spăl și îmi rodeam unghiile mai luăm și o hepatită cadou.
Să nu mai spun că în 20 de zile nu ni s-a oferit nicio dotare, nici tomfa, nici catuşe, nici spray iritant-lacrimogen, nici pistol, etc... dar să avem în vedere că am avut apeluri "112" cu scandaluri destul de grave, cu peste 5 persoane nervoase implicate, la care eu am fost nevoit să merg cu mâinile în buzunar și coada între picioare rugându-mă să nu fie recalcitranți făptuitorii că poate îmi iau și bătaie. Deci nimeni nu a fost interesat că nu aveam echipament și dotare corespunzătoare şi pur şi simplu eram "carne de tun".
Autospecialele cu care ne deplasam la aceste apeluri nu sunt mai presus de condițile "optime" oferite de Minister. Acestea nu sunt dotate nici măcar cu sistem de cuplare pentru centurile de siguranță din spate. Deci dacă ai "norocul" să fii al treilea funcționar cu "STATUT SPECIAL" și să fii nevoit să stai pe bancheta din spate la un apel "112" s-ar putea să primești gratuit cursuri de "zbor" din partea MAI.
Rămân cu aminterea că am purtat haina de polițist pe care am îmbracat-o cu măndrie şi anexez o poză cu mine în uniformă atunci cănd încă eram fericit, din păcate acum sunt scărbit şi nu mai pot spune lucrul acesta.
Vă mulțumesc că nu mi-ați dat altceva de ales decăt să mă întorc în țara de unde am venit. Totodată anexez nişte poze cu stadiu "singurei toalete" de la Secție căt şi cu interiorul "autoSPECIALEI".
Deja m-am lungit prea mult, dar sincer, după 20 de zile în Poliția Română îmi este de ajuns și unicul lucru pe care îl iau cu mine este ajutorul pe care mi l-a dat Sindicatul "Mihai Viteazul" şi ajutorul pe care mi l-a oferit domnul Marius Bărbulescu, care până la capăt m-a susținut și m-a ajutat și nu m-a văzut ca pe unul care vrea să își dea demisia pur și simplu, ci ca pe o persoană căreia nu i s-au oferit drepturile legale de care trebuia să beneficieze.
Vă rog frumos pe toți să distribuiți mesajul meu, ca sa ajungă căt mai departe, să ajungă poate chiar la Minister pentru a-i întreba: PÂNĂ CĂND? Până cănd trebuie umiliți polițiștii? Până cănd să se iese în străzi cu pieptul dezvelit şi cu centura goală pentru că "nu sunt" bani de echipament? Doresc să văd măcar pentru colegii care au rămas în "afacerea voastră" o schimbare în bine, findcă pentru mine nu va fi, pe mine de astăzi m-ați pierdut... nu am de gănd să mai îmi risc viața pentru voi...”.
-----------------------
UPDATE
Conducerea Școlii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca susține că se face verificări și regretă că elevul nu a reclamat problemele pe căile pe care le avea la dispoziție.
”Conducerea Şcolii de Agenţi de Poliţie <Septimiu Mureşan> din Cluj-Napoca a dispus efectuarea de verificări în referire la toate aspectele semnalate urmând ca, în funcţie de finalitatea acestora, să se stabilească veridicitatea celor afirmate. Conştienţi fiind de pierderea pe care o reprezintă pentru sistemul de ordine şi siguranţă publică abandonarea profesiei de poliţist încă din etapa tutelei profesionale, chiar şi de către doar unul singur din cei 3200 de absolvenţi din anul 2019 ai şcolilor de agenţi din Poliţia Română (care au jurat în mod solemn credinţă patriei şi au suportat cu stoicism privaţiunile unui sistem de învăţământ menit să asigure formarea competenţelor necesare îndeplinirii onorabilei misiuni la care s-au angajat - cea de apărător al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor), nu putem decât să ne exprimăm regretul că semnalarea presupuselor abateri de la normele legate de coordonarea, echiparea şi hrănirea efectivelor de elevi nu s-a făcut prin oricare din mijloacele aflate la dispoziţia acestora”, precizează reprezentanții Școlii.
Elevul ar fi avut la dispoziție diverse modalități: rapoarte periodice, ore de dirigenţie, scrisori în cutia poştală special dedicată acestui scop, ieşirea la raport la conducerea şcolii, reviste de front, e-mail, Facebook, comunicare către diriginte, către şeful de clasă, către monitorul de an, către consiliul elevilor sau către conducătorul formaţiunilor de studiu, prin prezentarea la raport sau în audienţă, imediat după ce acestea ar fi fost constatate de elevul în cauză în cursul celor 10 luni de şcolarizare.
”Ar fi asigurat un plus de credibilitate acuzaţiilor formulate, ar fi permis verificarea veridicităţii aspectelor semnalate şi, la nevoie, ar fi dat posibilitatea luării rapide a măsurilor necesare în cazul în care acestea s-ar fi adeverit”, mai spun cei de la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan”.
17 Comentarii
Adevărul e ca se fac achiziții proaste în Școala de Politie Cluj-Napoca, urmărindu-se probabil interese obscure, doar anumite produse sa fie cumpărate doar de la anumite firme. Interesele sunt probabil ale conducerii Scolii care sunt indestulați cu foloase necuvenite sau bani. Probabil și aici DNA-ul doarme, somn ușor!!! ! Vise plăcute, salariul e mare??!!… Citeste mai departe
Toata lumea stie ca politia nu apara cetateanul, ci este o mafie care s-a separat de statul de drept.
Multi politisti au afaceri pe numele rudelor.
Sefii din politie fac parte din grupari mafiote care duc copii si femei la produs, din grupari mafiote care vand droguri, din grupari mafiote care importa masini si deturneaza TVA-ul intracomunitar,… Citeste mai departe
@Politia ucide!: da tu ce plm faci bai rrumanule, ala macar are unde sa mearga inapoi la masa in spania...tu ramai cu meleteanu corupt care fuje dupa hot nu sa-l prinda ci sa imparta prada....bobor de PSBTHLIM...
@Politia ucide!: te cam joci cu cuvintele...mai ales cu titlul!!
la multi ani rrumanilor.... in frunte cu piticu si gruparea tise boc.... am auzit ca pe ratuc nu mai ai voie sa pui punga pe jos sau pe scaun ca iei amenda.... un bobor de PSBTHLIM....
@andi: banuiesc ca iei o pita sa comentezi aici...
Ma si miram sa nu apara probleme la scoala asta de Cluj. Probabil se ve deschide o ancheta, dar nu a comandantului scolii sau IJP Cluj, alea is vax.
@police: E profesor si Dinku? Si Koldea?
Pui de GOSTAT,, O CREZUT CA gata ca si GARCEA si tot este posibil...… Citeste mai departe
Mai fecior,meri inapoi in spania la cules capsuni,tarhon si patrunjel!
Scoala de militie in Cluj??????? De cand oare?????? Poate scoala de godine. Vin toti taranii din dealurile si padurie din jur.
Spuneți un domeniu unde s-a făcut reformă după 1989? Avem o clasă politică ...
Repartitia se face dupa media de absolvire. Daca punea mana pe carte, si lasa figurile de "capsunar" in Spania putea sa isi aleaga un post decent la oras...
Iar legat de tatuaj - asta sigur a stiut unde se inscrie? A citit regulamentele ?
Dragule, pe tine nu te-a speriat nici lipsa dotarilor si nici uniforma rupta. Ai crezut ca a fi politist in Romania e tare si misto, iar cand ai ajuns la sat, acolo de unde au plecat parintii tai (care nu te-au invatat unde sunt radacinile tale) ai clacat. Cat despre uniforma rupta... ce ai vrea sa plateasca statu tot la 6 luni cate un rand de uniforme… Citeste mai departe
Si are dreptate, si n-are.
Din expunerea de motive a demisiei, unele sunt minore, dar se pare ca pentru el erau importante.
Multe din relatari imi amintesc de armata: mancare, uniforma, comportamentul superiorilor.
Citind insa printre randuri:
Eu cred ca nu i-a convenit repartitia. Ar fi vrut la oras. Ordinul a fost isa sa se duca la… Citeste mai departe
@Mda: bine ca poti tu sa citesti printre randuri,numa intelijenti in tara asta.
parca Boc si compania tot participa la ceva serbari pe acolo pe scoala asta,a primit like-uri pe feisbuc si scoala cu atat a ramas,caci problemele semnalate de acest tanar sunt tot acolo.