Abuz la IPJ Cluj. Consiliile de disciplina pronunta sanctiunile dictate de sefi. Politia Cluj buna de plata intr-un astfel de caz

 

Seful Politiei Cluj, chestorul Ioan Pacurar este bun de plata. Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj a fost condamnat sa plateasca unui agent de politie care a reclamat un abuz comis de seful IPJ Cluj, chestorul de politie Ioan Pacurar, suma de 2.300 de lei cheltuieli de judecata.

Banii nu vor fi achitati din contul personal al chestorului Pacurar ci din cel al institutiei, adica din sumele adunate de contribuabili din impozite si taxe.

Tribunalul Cluj si Curtea de Apel Cluj a decis ca Ioan Pacurar se face vinovat ca a semnat o dispozitie de sanctionare a unui agent de politie, cu cinci zile inainte de data la care Consiliul de Disciplina a luat decizia sanctionarii politistului Ioan Cheovari. Acest lucru demonstreaza ca sanctiunile disciplinare impotriva politistilor sunt decise in alta parte decat in Consiliile de Disciplina. Interesant este faptul ca unul dintre politistii care a facut parte din Consiliul de Dicisplina este liderul de sindicat al politistilor clujeni, agentul Constantin Mandache.


In 2010, agentul Ioan Cheovari de la Compartimentul Moravuri de la Politia Cluj Napoca a fost acuzat de doi politisti de la Sectia 4, de imixtiune ilegala in activitatea altui politist. Concret, agentul Cheovari a fost acuzat ca l-a sunat pe un agent de politie de la Sectia 4 de Politie si i-a cerut sa elibereze trei prostituate care au fost amendate, deoarece era nevoie de prezenta acestora la sediul Politiei municipiului CLuj Napoca. Cele trei prostituate ar fi urmat sa participe la un interviu la postul de televiziune NCN, devenit Transilvania Live. Nemultumiti de comportamentul agentului Cheovari, inspectorul de politie Ioan Matis si agentul de politie Eduard Salemi l-au reclamat pe acesta la IPJ Cluj.

In luna aprilie 2010 s-au derulat procedurile disciplinare impotriva agentului Cheovari care a negat categoric acuzatiile care i-au fost aduse. Politistul a sustinut ca nu le-a cerut celor doi colegi sa le elibereze pe respectivele prostituate. "In niciun moment subsemnatul nu am amenintat pe niciunul dintre lucratorii sectiei 4 de politie, astfel cum se retine in incheierea Consiliului de Disciplina. Nu poate fi retinuta ca imixtiune ilegala in activitatea altui politist prezentarea drepturilor de care beneficiaza orice persoana ce face obiectul vreunui demers judiciar", a sustinut agentul Cheovari, in memoriul sau adresat Tribunalului Cluj.

Pacurar stia de sanctiune cu cinci zile mai repede

Ceea ce s-a intamplat mai departe depaseste ridicolul. Desi chestorul Pacurar are titlul de doctor, a comis o greseala nepermisa si care a fost taxata corespunzator de Tribunalul Cluj si de Curtea de Apel Cluj. Consiliul de Disciplina a decis sa il sanctioneze pe agentul Cheovari cu o sanctiune foarte aspra si anume trecerea intr-o functie inferioara. Numai ca decizia Consiliului de Disciplina a fost luata in data de 26 aprilie 2010 iar chestorul Pacurar a semnat dispozitia de aplicare a sanctiunii in data de 21 aprilie 2010, adica cu cinci zile inainte de stabilirea verdictului.

Tribunalul Cluj a decis ca sanctiunea dictatata impotriva agentului Cheovari este ilegala. Mai mult a obligat IPJ Cluj sa ii plateasca politistului cheltuieli de judecata in valoare de 1.500 de lei. "Din continutul actului administrativ atacat rezulta ca prin aceasta s-a dispus anularea unei sanctiuni disciplinare cu caracter retroactiv, ceea ce atrage nulitatea absoluta a acesteia intrucat a fost emisa la data de 26 aprilie 2010, insa s-a dispus trecerea reclamantului in functia inferioara de agent ll, incepand cu data de 21.04.2010".

IPJ Cluj a incercat sa repare greseala si a facut recurs la Curtea de Apel Cluj, unde a pierdut din nou procesul. In motivele de recurs chestorul Pacurar incearca sa dreaga busuiocul. "In data de 21.04.2010, seful IPJ Cluj a dispus sanctionarea agentului sef principal Cheovari Cezar Horia, punandu-si rezolutia pe incheierea Consiliului de Disciplina, ulterior fiind redacatata Dispozitia nr. 14 din data de 26 aprilie 2010, sanctiunea fiind efectiv aplicata la data de 21 mai 2010". Judecatorii de la Curtea de Apel Cluj nu s-au lasat influentati si au decis, in cursul lunii martie 2012, ca agentul Cheoavri are dreptate. In decizia, judecatorii au mai obligat IPJ Cluj sa ii achite politistului suma de 800 de lei, reprezentand cheltuieli de judecata.

Comentarii Facebook