Sambata 2 Noiembrie

Acces gratuit pentru elevi clujeni de etnie romă la spectacolele ”Festivalului internaţional al teatrelor de păpuşi şi marionete Puck”

 

Copiii de etnie romă din zona defavorizată Pata Rât şi din alte comunităţi au avut acces gratuit la spectacolele organizate în cadrul ”Festivalului internaţional al teatrelor de păpuşi şi marionete Puck”.

 

Astfel, în perioada 17–21 octombrie 2016, 70 de copii, preşcolari şi elevi însoţiţi de cadre didactice şi mediatori şcolari, provenind în principal de la Şcoala Gimnazială ”Gheorghe Şincai” Floreşti şi Şcoala Gimnazială Specială Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Incluzivă/Integrată Cluj-Napoca, au avut ocazia să vizioneze o serie de spectacole organizate în cadrul festivalului.

 

Elevii şi preşcolarii romi au putut să urmărească spectacole de teatru precum „Cenuşăreasa” sau ”Ridichea Uriaşa”, spectacole puse în scenă de talentaţii actori ai Teatrului de păpuşi „Gulliver” din Galaţi şi ai Teatrului de păpuşi „Aşchiuţă” din Piteşti. Copiii au fost deosebit de încântaţi de spectacole, aplaudând îndelung prestaţia actorilor, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei au participat pentru prima dată în viaţă la un astfel de eveniment. 

 

Mă bucur că am putut oferi acestor micuţi care nu au nicio vină pentru starea socială precară în care se află şansa de a se bucura de un spectacol de teatru de păpuşi, fapt care a reprezentat o premieră pentru mulţi dintre ei. Sunt convins că această experienţă va reprezenta o amintire extrem de frumoasă şi, în acelaşi timp, o şansă în plus ca prin intermediul poveştilor să se apropie de educaţie şi lectură”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe.

 

Acţiunile iniţiate de Consiliul Judeţean Cluj, prin intermediul Teatrului de Păpuşi ”Puck”, în vederea facilitării accesului romilor la cultură, datează încă din anul 2011, an în care la Cluj a avut loc premiera piesei ”Zurinka” în limba romani, piesă care, ulterior, a fost pusă în scenă gratuit şi în următorii ani. În acelaşi timp, spectacolele gratuite  precum „Ivan Turbincă”, în limba romani, şi „Fereastra”, pentru elevii de etnie romă din zone defavorizate, au fost jucate şi în următorii ani. Spectacolul „Fereastra” a avut ca sursă de inspiraţie diverse aspecte din cultura etniei rrome, exploatând artistic motive tradiţionale ale acestei culturi, cu trimiteri metaforice la problematica specifică rromilor şi la problemele de integrare socială ale  acestora într-o lume în care regulile şi principiile se amestecă adesea cu idei preconcepute şi stereotipuri.     

 

Comentarii Facebook