Vineri 22 Noiembrie

Accidentul de tren de la Huedin a scos la lumină o realitate DURĂ: Țiganii fac legea pe șosele cu mașini neînmatriculate

 

Accidentul produs la Huedin, miercuri dimineața, când o dubiță înmatriculată în Irlanda a fost spulberată de un tren, a scos la lumină raiul autoturismelor cu volan pe dreapta care circulă fără acte legale în România. Posesorii lor nu au de multe ori nici măcar permis de conducere.

 

Țiganii care au plecat la cerșit în Anglia sau Irlanda s-au întors de regulă acasă cu mașini cu volanul pe dreapta. Acestea nu pot fi înmatriculate, dar șoferii își iau polițe de răspundere civilă și înscenează accidente în care ei sunt tot timpul victime. 

 

Mașinile nu sunt asigurate, astfel că firmele de asigurări au pierderi uriașe. Cei care le conduc au permise false sau provizorii emise în Marea Britanie. ”Aceste mașini nu au asigurare auto obligatorie pe teritoriul României, deoarece firmele de asigurări nu pot pot elibera polițe decât dacă mașinile sunt înmatriculate în România”, a spus un polițist de la Huedin.

 

La Judecătoria din localitate sunt multe procese în care țiganii prinși în timp ce conduceau fără permis sau cu permis fals explică în detaliu întreg mecanismul. ”La audieri unii dintre ei spun că au plătit 150 de euro pentru un permis fals. Alții au permise provizorii, valabile doar în Anglia. Acolo, acest tip de document se eliberează pentru cei care fac şcoala de şoferi sau au o experienţă mai mică de doi ani şi care pot conduce doar în prezenţa unui posesor de permis cu o vechime mai mare de doi ani”, spune judecătorul Vasile Grunea, președintele Judecătoriei Huedin.

 

În cazul accidentului de la Huedin, dubița lovită de tren nu avea dreptul să circule pe drumurile publice pentru că certificatul de înmatriculare a fost reținut în luna septembrie pentru lipsa vizei ITP, iar șoferul Petru Rostaș nici avea un permis de conducere provizoriu şi nu putea conduce maşina pe teritoriul României. 

 

Firmele de asigurare sunt cele care au cel mai multe de păgubit de pe urma acestui fenomen. 

 

Aurelia Cristea, director al Polului împotriva Dezastrelor, a explicat cum funcționează de regulă aceste ”afaceri”. ”De regulă, se caută maşini mult mai puţin valoroase, se fac asigurările şi se înscenează accidentul astfel încât victima să poată primi despăgubiri pe răspundere civilă. De fiecare dată victima este şoferul maşinii străine, iar vinovatul posesorul unui autoturism înmatriculat în România, care îşi dă acceptul pentru ca daună să fie achitată. Asiguratorii reclamă destul de des acest fenomen”.

 

Accident feroviar în Huedin. Un tren a lovit in plin o dubă. Doi romi au murit în accident- FOTO / VIDEO EXCLUSIV

Comentarii Facebook