Vineri 22 Noiembrie

Acestea sunt avantajele SSD față de HDD de care trebuie să țineți cont


Consumul online de date a cunoscut o creștere dramatică în ultimii ani. Odată cu această creștere, tehnologiile de stocare a datelor au evoluat și pentru a oferi soluții mai rapide și mai eficiente. Dacă doriți să cumpărați orice fel de dispozitiv, indiferent dacă este vorba de laptop, smartphone sau chiar servere pentru a vă găzdui site-urile web, este crucial să evaluați ce tehnologie de stocare vi se potrivește cel mai bine pentru a face o alegere solidă.

HDD (Hard Disk Drive) și SSD (Solid State Drive) sunt două dintre cele mai populare dispozitive de stocare din zilele noastre. HDD-ul este mai mult o tehnologie tradițională de stocare, în timp ce SSD-ul este relativ nou și acumulează o mulțime de fani.

Ce este un HDD?

Pentru neinițiați: atât HDD, cât și SSD sunt responsabile pentru stocarea fișierelor, sistemelor de operare, aplicațiilor și pornirea sistemului. HDD sau Hard Disk Drive este practic un hard disk tradițional, care se învârte. Conține componente mecanice și folosește un disc rotativ pentru a citi, scrie și stoca informații.

Viteza unui HDD depinde de RPM sau rotații pe minut. De obicei, intervalul acestor rotații este între 4200 RPM și 7200 RPM. Cu cât este mai mare RPM-ul unui disc HDD, cu atât va fi mai mare viteza dispozitivului dvs.

Ce este un SSD?

Un SSD sau unitatea Solid State face tot ceea ce face un HDD, din punct de vedere funcțional. SSD stochează date pe cipuri de memorie flash, sub formă de încărcături electrice. Datele sunt păstrate chiar și atunci când nu există putere. Nu are piese în mișcare, ceea ce îl face mai eficient din punct de vedere energetic și mai puțin susceptibil la uzură. Acesta este motivul pentru care un SSD este mai rapid decât un HDD.

În termeni simpli, puteți spune că SSD-ul este construit pentru a funcționa astfel încât să-și amintească locația datelor ori de câte ori acestea sunt stocate. Pe de altă parte, HDD-ul trebuie să caute mai întâi locația datelor stocate pentru a le prelua, ceea ce îl face mai lent și mai puțin eficient.

Avantajele SSD față de HDD

O mulțime de oameni preferă acum un SSD în locul HDD-ului, așa că în această secțiune vom trece în revistă avantajele SSD-ului față de HDD.

1. Viteză și performanță

HDD-ul conține un disc acoperit cu material magnetic. Când discul se rotește, capul magnetic citește și scrie datele. Viteza de rotație sau RPM este determinantă de câte ori datele vor fi citite și scrise. De exemplu, un hard disk SATA III cu 7.200 RPM va procesa date la viteza de 150 MB/s.

Pe de altă parte, tehnologia SSD este complet diferită de HDD. Nu folosește discuri rotative, ci salvează datele spontan în cipuri de memorie. Toate celulele pot fi accesate simultan, ceea ce înseamnă că datele pot fi procesate mai rapid.

Viteza medie de citire și scriere a unui SSD cu conexiune SATA III este de aproximativ 550 MB/s, respectiv 520 MB/s. Unele dintre SSD-urile pot furniza chiar și o viteză de 600 MB/s.

Un dispozitiv care utilizează SSD pentru stocarea datelor va porni în doar câteva secunde și va funcționa rapid atunci când mai multe aplicații rulează simultan. Dacă laptopul dvs. lansează fișiere mai repede, nu are întârzieri atunci când rulează software și păstrează această performanță în timp, atunci se datorează faptului că folosește un SSD, în loc de un HDD. Pentru servere, aceasta înseamnă un site web mai rapid chiar și în timpul traficului de vârf.

2. Cost

SSD oferă viteză și performanță superioare, dar este mai costisitor decât HDD-ul. Veți obține mai mult spațiu de stocare pentru o sumă mai mică dacă utilizați HDD. Adică, pentru un anumit spațiu de stocare va trebui să plătiți mai puțin pentru HDD și mai mult pentru SSD, indiferent de dispozitivul pe care îl cumpărați. Cu toate acestea, puteți alege SSD-uri ieftine, pentru a acoperi acest decalaj de preț.

3. Depozitare și capacitate

Dacă sunteți în căutarea unui spațiu de stocare masiv, atunci HDD câștigă detașat. Puteți găsi spațiu de stocare între 40GB și 12TB pe dispozitivele HDD. În SSD, sunt disponibile spații de stocare mai mari, cu interfețe mai bune, dar nu vor fi ieftine. SSD-urile high-end cu spații mari de stocare sunt scumpe și s-ar putea să nu se încadreze în intervalul de preț pe care vi-l doriți.


Comentarii Facebook