Activiștii clujeni, avertisment distrugeri masive în Făget: „Moare Făgetul. Dacă nu vă treziți, va fi cartierizat și privatizat”/ Au lansat o petiție


Activista Alina Chiriac avertizează: „Făgetul, paradisul verde de lângă Cluj, în pericol iminent!

Alina Chiriac, activistă de mediu stabilită în comuna Ciurila, a lansat recent un apel alarmant pe grupul de Facebook Clujul Civic , trăgând un semnal de alarmă cu privire la distrugerile care au loc în pădurea Făget, o zonă recunoscută pentru biodiversitatea sa. Într-o postare amplă, Chiriac susține că dezvoltările necontrolate continuă să afecteze habitatele protejate. 

„Se întâmplă la marginea Făgetului Clujului, zonă protejată. Distrugeri masive și ireversibile. ACUM, se sapă în habitatul de ariniș, la rădăcinile copacilor. Habitatul acesta e unul din cele pentru care s-a decis protecția Făgetului”


„Dacă în Hoia drumul prin pădure a fost făcut peste noapte, în Făget drumul prin habitate protejate e făcut sub acoperire, adică sub alte autorizații și HCL-uri”, susține, Alina Chiriac, care publică și răspunsurile autorităților referitor la situația semnalată.

Screenshot 2024-10-23 100838.png


 

Distrugerea habitatelor sub ochii noștri


Aceasta avertizează că dezvoltările urbane și drumurile construite fără avize sau cu chiar cu autorizații au loc chiar la marginea sitului protejat Făget, parte a rețelei Natura 2000. „De voi depinde dacă vom mai avea Făget... cred că nu e nimeni atât de naiv să creadă că se vor opri la marginea ariei protejate”, continuă Chiriac, acuzând că autoritățile locale nu fac decât să faciliteze aceste acțiuni, în loc să protejeze patrimoniul natural al zonei.

Zona Făget: un habitat unic în pericol iminent

Pădurea Făget, situată la sud de Cluj-Napoca, este cunoscută pentru bogăția sa ecologică, adăpostind habitate naturale de o rară biodiversitate. Biodiversitatea unică a pădurilor și pășunilor din Făget este recunoscută de comunitatea științifică și a fost avizată pentru includerea în rețeaua de arii protejate Natura 2000 de către Academia Română încă din februarie 2024. Cu toate acestea, procesul este blocat la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, fapt ce permite continuarea distrugerilor fără intervenția statului.

Alina Chiriac descrie cu amărăciune cum specii rare de plante și animale sunt amenințate de lucrări necontrolate de construcție, defrișări ilegale și incendieri provocate. În ciuda numeroaselor sesizări, autoritățile locale și centrale par să închidă ochii în fața acestor încălcări.

Tăieri ilegale și construcții fără aviz în habitate protejate

În imagini postate de activista de mediu, se pot vedea lucrări de excavare și construcție care afectează grav habitatele protejate de ariniș, un habitat considerat esențial pentru protejarea biodiversității Făgetului. 

„Se întâmplă la marginea Făgetului Clujului, zonă protejată. Distrugeri masive și ireversibile. ACUM, se sapă în habitatul de ariniș, la rădăcinile copacilor. Habitatul acesta e unul din cele pentru care s-a decis protecția Făgetului, spune activista clujeană.

Screenshot 2024-10-23 101502.png


Împotriva acestor dezvoltări necontrolate există un dosar deschis, iar hotărâri locale și autorizații de construcție, precum HCL 19/12.03.2021, sunt contestate în instanță. Totuși, activistă susține că un ONG care lupta pentru protecția Făgetului a fost exclus din proces pe motive tehnice.

Apel la mobilizare pentru salvarea Făgetului

În fața acestor amenințări, Alina Chiriac lansează un apel public pentru mobilizare, solicitând sprijinul clujenilor pentru a salva Făgetul de la distrugere. Ea a inițiat o petiție publică în acest sens și îndeamnă oamenii să semneze pentru a proteja zona: „Dacă nu vă treziți cât de curând, clujeni, vă veți trezi prea târziu cu Făgetul cartierizat și privatizat. Închis,” avertizează Chiriac.

Mai mult, activista face un apel și către Ministerul Mediului să urgenteze procedurile pentru desemnarea zonei Făget ca sit protejat Natura 2000. Întârzierea în adoptarea acestei măsuri pune România în pericol de sancțiuni din partea Uniunii Europene, care a emis deja un ultimatum privind protecția habitatelor naturale.

Chiriac avertizează că timpul pentru acțiuni legale este limitat și că, dacă nu se vor lua măsuri rapide, pădurea Făget riscă să devină o zonă de dezvoltare urbană, distrugându-se astfel definitiv habitatele protejate. „Clujule, îți moare Făgetul și tu te dai mare verde și neutru climatic,” este mesajul dur al activistei.


Comentarii Facebook