Activiștii din Cluj reclamă că ,,soluția magică” a Primăriei pentru a scoate animalele sălbatice din oraș e doar o abureală ieftină! Cum s-ar putea proceda
Activiștii pentru protecția animalelor din Cluj susțin că soluția propusă de autoritățile locale pentru îndepărtarea animalelor sălbatice de pe teritoriul orașului este o iluzie.
Concret, reprezentanții Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB, au explicat că planul măreț al Primarului de a tranchiliza și ridica animalele ,,periculoase” este extrem de vag și are foarte multe lacune, fiind inevitabil sortit eșecului.
Amintim că autoritățile locale au încheiat un protocol cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Cluj (AJVPS), care ar urma să intervină alături de Poliția Locală în cazul semnalării unor animale sălbatice în Cluj-Napoca. Animalele vor fi mai tranchilizate, ridicate și relocate.
,, Primăria Cluj-Napoca și Emil Boc induc în eroare cetățenii cu "soluția miraculoasă"! Ce soluții REALISTE ar putea implementa Primăria și refuză?
Ni se spune, într-un comunicat oficial vag și evaziv, că animalele „periculoase și fioroase”, precum vulpile și mistreții, vor fi tranchilizate și „ridicate”, de parcă am vorbi despre colectarea tomberoanelor de către firma de salubritate.
În realitate, știm că acest parteneriat între Primărie și AJVPS Cluj este doar o acțiune de imagine, iar măsurile promise sunt nerealizabile sau, în cel mai bun caz, ineficiente.”, au transmis reprezentanții OPMCB.
Parteriatul, un artificiu de PR?
Aceștia au enumerat și principalele probleme care vor fi întâmpinate în cursul acestor intervenții.
,, De ce acest „parteneriat” este doar un artificiu de PR?
- Tranchilizarea nu este o soluție simplă – nu poate fi făcută de către orice persoană, ci necesită prezența unui medic veterinar autorizat, lucru care nu este menționat nicăieri.
- Relocarea este o utopie – dacă un animal este sănătos și capabil să fugă, NU poate fi capturat. Majoritatea încercărilor de prindere vor eșua.
- Intervențiile nu sunt garantate – ex.: in seara de 1 martie, o vulpe a fost observată în zona străzii București, aproape în centrul Clujului. Poliția Locală a fost anunțată imediat și... nu a oferit nici măcar o confirmare că va interveni. Dacă nici într-un astfel de caz nu s-a acționat, cum ne putem imagina că vor exista acțiuni rapide în alte situații? Ce facem, îi spunem vulpii să stea pe loc și o amenințăm cu „telefonul primarului”?”, au transmis activiștii.
Reprezentanții OPMCB cer explicații
De asemenea, reprezentanții ONG-ului au cerut lămuriri de la Primarul Emil Boc, cu privire modul în care ar trebui desfășurate acțiunile de relocare, dar și despre valoarea proiectului.
,, Întrebări pentru domnul primar Emil Boc:
- De ce nu spuneți adevărul, și anume că AJVPS Cluj știa bine că aceste intervenții nu se pot garanta, dar totuși Primăria oferă asigurări false cetățenilor?
- De ce comunicatul nu oferă detalii clare? Cum vor fi efectuate aceste intervenții? Câți oameni are AJVPS disponibili pentru aceste acțiuni?
- La ce specii se aplică? Ce facem cu păsările, cu animalele mai mici și mai puțin "periculoase"?
- De ce, acum o săptămână, dispeceratul Poliției Locale spunea că „nu știm încă cum se va proceda” când am semnalat prezența unei vulpi în Mărăști? Dacă nu s-a luat nicio măsură de atunci, cum justifică Primăria afirmațiile din acest comunicat?
- Care este valoarea contractului și ce acoperă? Nu există niciun document public pe site-ul Primăriei care să clarifice această colaborare.
- De ce nu se discută cauzele reale ale prezenței acestor animale în oraș? Expansiunea urbană haotică, distrugerea coridoarelor ecologice și nerealizarea cotei de vânătoare pentru vulpi și mistreți în proximitatea orașului sunt motive evidente.
Suntem obișnuiți cu măsuri de „închis gura” și acțiuni pompieristice, dar poate este momentul să privim realitatea, nu să vindem iluzii cetățenilor.”, au explicat reprezentanții ONG-ului.
Ce soluții ar putea fi implementate?
Mai mult, aceștia au dat exemple din alte țări europene, menționând că în Germania și Franța, vulpile urbane nu sunt relocate, ci gestionate prin soluții non-invazive, cum ar fi crearea de coridoare ecologice, educarea populației despre coexistența cu fauna sălbatică și controlul surselor de hrană din zonele urbane.
De asemenea, aceștia au explicat că în țări precum Marea Britanie, autoritățile locale colaborează cu ONG-uri specializate și biologi pentru monitorizarea populației de vulpi și pentru identificarea zonelor problematice, în loc să acționeze haotic.
Reprezentanții ONG-ului au venit și cu o serie de măsuri care ar putea fi implimentate de Primăria Cluj-Napoca, deși au fost ignorați până acum.
,, Ce soluții REALISTE ar putea implementa Primăria Cluj-Napoca?
- Realizarea unui studiu de impact asupra populației de vulpi și mistreți din zona metropolitană și identificarea soluțiilor pe termen lung.
- Implementarea unor măsuri de prevenție, cum ar fi gestionarea corectă a deșeurilor, limitarea accesului faunei în anumite zone prin garduri sau bariere ecologice.
- Colaborarea REALĂ cu specialiști, ONG-uri și biologi, nu doar cu AJVPS, care are interese vânătorești evidente și nu soluții moderne de gestionare a faunei.
- Crearea unor zone tampon în proximitatea orașului, unde fauna sălbatică să poată fi redirecționată fără a fi ucisă sau capturată abuziv.
Solicităm „ridicare și relocare”, așa cum a promis Primăria! Așteptăm „inaugurarea parteneriatului”, dacă se poate cu alaiul obișnuit și tăierea panglicii. La Cluj, suntem campioni la inaugurat blana vulpii din pădure!”, au concluzionat activiștii.
2 Comentarii
Animale vin să-și caute neamul adică pe primar vin în vizită.
Nici in Iad nu-l mai vrea Satana, la cat e de neserios acest primar mic. In Iad mai gasesti onoare, in primaria cluj, ioc. Bok!